Kotikirjaston aarteita

Julkistettu 23.8.2007
Parhaimmillaan IE 6.0+, res 1024 x 768 >

Kansanlauluja

Julkaissut Elias Lönnrot
Uudestaan toimittanut Juho Ahava

Kansanlauluja Kansanlauluja, Elias Lönnrot, 88 sivua, 63 laulua, Karisto, 2. painos, vuoden 1909 1. painoksen näköispainos, kustantamon joulutervehdys asiakkaille vuonna 1986.

Kantelettaressa on mm. naisten, miesten, lasten, tyttöjen ja poikien lauluja, joita kielentutkija, lääkäri, lehtimies ja kasvitieteilijä Elias Lönnrot kokosi 11 runonkeruumatkallaan ympäri maata Hämeestä Pohjois-Karjalaan ja Viroon asti. Hän keräsi runoja, satuja, sananlaskuja, arvoituksia, kansanlauluja ym. suullista muistitietoa ja näiden matkojen tuloksena syntyivät mm. Kanteletar ja Kalevala.

Tähän pieneen kirjaseen on koottu sellaisia tyttöjen ja poikien lauluja, joita Kantelettaressa ei ole. Lönnrot vaikuttaa olleen epävarma niiden antamisesta julkaistaviksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle, mutta ei olisi halunnut jättää niitä julkaisemattakaan, ja oli kysellyt ystävän mielipidettä asiasta. Ystävän nimeä ei mainita, mutta tämä on antanut kovin innostuneen palautteen.

Niinpä Lönnrot julkaisikin laulut - ystävän suosituksesta - toimittamassaan ensimmäisessä suomenkielisessä aikakauslehdessä, Mehiläisessä, vuosina 1839 - 1840.

Toimittaja ja kirjailija Juho Ahava löysi laulut 70 vuotta myöhemmin uudelleen ja julkaisi kokoelman Kariston kustantamana vuonna 1909, jonka 1. painoksen näköispainos tämä vuonna 1986 julkaistu kirjanen on. - UJ -