Kansan tahdon vastaiselle toiminnalle antoi vahvistuksen eduskunnan puhemies Paavo Lipponen HELSINGIN SANOMISSA 4.5.2003 kommenteillaan EU:n puolustusliitosta otsikolla "Kansalaismielipide ei saa estää vaikeita ratkaisuja":
"Hän toisti vanhan ajatuksensa siitä, että Suomen on oltava EU:ssa mukana täysivaltaisena ja jopa suuntaa näyttävänä jäsenmaana.
Hän oli valmis siihen, että poliitikot valmistelisivat asioita kansalaismielipiteen vastaisesti. Näin hänen mielestään voisi toimia, jos käsiteltävästä asiasta ja ratkaisusta olisi Suomelle hyötyä."
Aitoamerikkalaisen pragmatistisen ajattelutavan tyyliin tarkoitus pyhittää keinot. Oliko siis tarkoituksena EU:n puolustusliitto ja keinona kansanvastaisuus vai tarkoituksena kansanvastaisuus ja keinona puolustusliitto? Ns. vaikea ratkaisuhan kuulostaa kuitenkin perin pahaenteisen paimentavalta.
Kansan tahto
Näin Tieto-Finlandialla palkittu ja vuonna 2002 intellektuelliäänestyksessä toiselle sijalle Georg Henrik von Wrightin jälkeen sijoittunut Suomen Akatemian tutkija Anu Kantola väitöskirjassaan Markkinakuri ja managerivalta ns. talouskriisin ajan päättäjien suhtautumisesta kansaan:
"Kansalaiset tai kansa, 'ihmiset' tai 'tavallinen kansalainen' käyttäytyivät lyhytnäköisesti ajatellen vain omaa välitöntä etuaan. Heillä ei ollut kykyä katsoa kauemmaksi, ymmärtää syitä ja seurauksia" (2002, 123) - - "Kriisissä Suomi ikään kuin pistetään pakkohoitoon, joka on sille itselleen hyväksi, vaikkei se sitä oikein itse ymmärräkään." (2002, 140) - - "Se, joka uskaltautuu eniten vastavirtaan kansan ääntä vastaan, tekee järkevintä politiikkaa. Tämän ajattelutavan taustalla näyttää olevan syvä vakaumus siitä, että kansalle ei asioita edes kannata yrittää selittää." (2002, 207) - - "Demokraattinen prosessi vaaleineen ja kansalaisineen kääntyy uhkaavaksi vaaraksi, joka on pyrittävä pitämään kurissa. Perusteluissa voidaan mennä jopa niin pitkälle, että demokratian ja vaaleissa ilmaistavan tahdon vastaista toimintaa pidetään järkevimpänä mahdollisena toimintatapana. Talouskriisissä päättäjät omaksuivat varsin kielteisen suhteen poliittisen järjestelmän peruslähtökohtiin: poliittiseen päätöksentekoon, kansalaisiin ja julkiseen keskusteluun." (2002, 291)
Sittemmin mikään ei ole muuttunut. Vuoteen 2011 mennessä emme enää pitkään ole olleet kansanvaltainen demokratia vaan harvainvaltainen taloustotalitarismi. Kummallista, että kansanedustajan titteli silti on vieläkin kansanedustaja. Kun kumarretaan taloudelle, niin pyllistetään kansalle.
Sijainti: Pop-up -viitteet, Menneen maailman strategioita. |