HELSINGIN SANOMIEN uutisotsikko 11.12.2002: "Kiinan WTO-avaus meni yli odotusten." Tekstissä kerrotaan, että piraattikauppa - ja seksikauppa (HELSINGIN SANOMAT 24.6.2003) - rehottaa ja jäsenyyden vaikutukset ovat jääneet odotettua pienemmiksi, mutta maahan virtaa rahaa, kun ulkomaiset yritykset voivat "hyödyntää" Kiinan halpaa työvoimaa. Lisäksi köyhien ja rikkaiden ero on käynyt "hämmentävän suureksi", mikä lehden mukaan kuitenkin "on se hinta, jonka Kiina on taloudenkasvusta ollut valmis maksamaan.".

Lehden mukaan talouskasvu siis on iloinen asia koko maalle, kun sen tulokset kasaantuvat vain harvojen käsiin, mutta enemmistö jää ilman. Sen sijaan terveen talonpoikaisjärjen mukaan sen tulisi edistää koko kansan hyvinvointia. Mutta

"Koska Kiinassa on vuoteen 2000 mennessä luvassa jo sata miljoonaa kaapeli-tv-tilausta, lukuisat kulttuuri-imperiumin rakentajat ovatkin innolla ryhtyneet harjoittamaan vapauttaan olla Kiinan hallituksen kanssa samaa mieltä." (Klein, 2001, 165)

Siellä on jo Nokiakin. Matkapuhelimia myydään Kiinassa kuukausittain 4-5 miljoonaa kappaletta ja vuoden 2001 loppuun mennessä niitä arvioitiin olevan noin 160 miljoonaa.

"Nokia on investoinut Kiinaan jo 11.5 miljardia markkaa useisiin eri tehtaisiin viime vuoteen mennessä. Lisää on luvassa. Nokia perustaa uuden tutkimus- ja kehityskeskuksen Hangzhouhun ensi vuoden alussa." (ILTALEHTI/ VIIKKOLEHTI, 8.12.2001).

Lehden mukaan Nokian tähän asti laajin tuotantotehdas valmistui vuonna 2001 Pekingiin, maahan, jonka kyseenalaiset ihmisoikeusasiat tunnetaan häpeätahrana ympäri koko maapallon ja jossa globaalien yritysten alihankkijoiden erikoistalousalueet ja niiden työolosuhteet ovat kaikkein vaikeimmin valvottavissa.

Nokian vuokratyöläiset Kiinassa

Keväällä 2005 alkoi jo kuulua Nokia-uutisiakin. Verkkouutiset kertoi 17.3.2005 Kansalais- ja ammattijärjestöjen FinnWatch-verkoston ja Kansalaisjärjestöjen vientiluottokampanjan julkistamasta tutkimuksesta vuokratyövoiman oloista Nokian ja sen alihankkijoiden tehtaissa Etelä-Kiinassa.

"Osa yhtiön alihankkijoista ei tutkimuksen perusteella maksa työntekijöilleen lakisääteistä vähimmäispalkkaa eikä tarjoa lakisääteistä sosiaaliturvaa. Tällaisiksi tehtaiksi mainitaan Perlos ja BYD. - - Epätietoisuutta on niin vähimmäispalkoista kuin vaikkapa oikeudesta ammatilliseen järjestäytymiseen. Tämän takia heillä ei ole mahdollisuuksia suojella itseään ja vaatia oikeuksiaan."

"- - Tutkimuksen mukaan Nokian palkkauskäytännöt syrjivät vuokratyövoimaa. Erityisen huonossa asemassa ovat maalta tulleet siirtotyöläiset."

"ICO:n ja järjestöjen mukaan vuokratyövoiman ja siirtotyöläisten tulisi nauttia Nokian toimintaohjeiden mukaista turvaa. Nykyisin tämä ei käytännössä toteudu, ja kaikilla tutkituilla viidellä tehtaalla on vakavasti otettavia ongelmia. - - Minimipalkka on 50 euroa kuukaudessa. Vuokratyöntekijöillä välittäjäfirma saattaa pidättää tästä mm. hallintokuluja. Summasta saatetaan napsaista myös asuntola-, pesuvesi- ja terveyskassamaksuja ja sakkoja työssä tehdyistä virheistä. Hinnat ovat nousseet reippaasti tuloja nopeammin. Kun reilut kymmenen vuotta sitten palkasta riitti lähetettäväksi rahaa lähisuvulle, enää tämä ei onnistu. Samaan aikaan tehtaat ovat tuottaneet huomattavia voittoja. - -"

"- - myös rikkomuksia 40 tunnin viikkotyöaikaa vastaan. Nokian tehtaalla kerrottiin tehdyn töitä 12 tuntia päivässä neljänä päivänä viikossa eli yhteensä 48 tuntia. Foxconilla taas uurastettiin kutakin vuoroa kolme viikkoa peräjälkeen ja kolmessa viikossa oli yksi vapaapäivä."

HELSINGIN SANOMISSA kerrottiin 4.7.2006, että minimipalkkoja on lopultakin korotettu, vaikka eivät vieläkään päätä huimaa. Mm. Shenzhenin alueella Guangdongin maakunnassa Etelä-Kiinassa se on nyt noin 83 €/kk.


Sijainti: Pop-up -viitteet, Menneen maailman strategioita.