![]() Nyt on lopultakin tunnustettu, että optiot eivät toimikaan tavoitellulla tavalla, vaan saavat yritysjohtajat vain manipuloimaan kursseja ja kirjanpitoja mahdollisimman suurten voittojen saavuttamiseksi. Nyt mm. Microsoft on päättänyt lopettaa optiot ja korvata ne yhtiön osakkeilla (HELSINGIN SANOMAT 10.7.2003). Turun kauppakorkeakoulun professori Pekka Pihlanto kirjoittaa tästä HELSINGIN SANOMISSA 17.7.2003 seuraavasti:
Suomessa optioista ei luovuta. Suomessa näkee optioiden määrästä, monenko työntekijän palkkaamisesta täällä luovutaan johtajien eduksi. Eli sama tukitöihin ja pienipalkkaisuuteen sidottuna: johdolle on tarjoutunut mahdollisuus saada maksamaansa palkkaan nähden suunnattomia työpanoksia, joka merkitsee työntekijöille saamatta jäävää varallisuutta. Fortumin optiot Ja sitten alkoi vaikerointi, kun valtion energiayhtiö Fortumin optiot herättivät sellaiseen todellisuuteen, jossa optiot yllättäen (?) ovatkin yhtä suuret - runsaat 300 miljoonaa euroa - kuin mitä päästökaupan on arvioitu maksavan 2 - 3 vuodessa. Sillä rahalla olisi voinut palkata kuukaudeksi noin 65 000 noin 2000 euron työntekijää ja vuodeksi noin 6 000, eikä se hallituksen 100 000 uuden työpaikan tavoite olisi ollut enää ihan niin himmeänä kiiltona silmissä.
päivitteli kädet pystyssä kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen HELSINGIN SANOMISSA 23.4.2005. Lakia voi aina muuttaa. Ei sen pitäisi olla ongelma. Sanktioiva lakimuutos lakimuutoksen jälkeen ei ole tuottanut päättäjille minkäänlaisia kipuja silloinkaan, kun on ollut kyse työttömistä ja heidän pitämisestään paikoillaan, niin että ei ole edes havahduttu siihen, että - kas vain - työttömien pikku 'budjetti' luiskahtikin tässä kannustus- ja karenssihuumassa - 'välittämisen' ja 'huolenpidon' nimissä - peräti miinusmerkkiseksi. Sijainti: Pop-up -viitteet, Menneen maailman strategioita. |