HELSINGIN SANOMISSA 5.8.2003 kerrottiin työn teettämisen kustannuksista ja verotuksen merkityksestä seuraavaa:

"Suomessa tehdastyön tekeminen maksaa yritykselle noin 20 euroa tunti, kun Unkarissa sama työ saadaan viidellä eurolla. Kiinassa työn kokonaiskustannus on sopimusvalmistajien arvion mukaan kolmen euron tuntumassa, ja Brasiliassa työ on vielä Kiinaakin edullisempaa. Länsimaat eivät näitä työn hintoja vastaan voi edes taistella, oli maan veropolitiikka millaista hyvänsä."

Väkisinkin tulee vastaan se kulminaatiopiste, jossa talous lakkaa kasvamasta, vaikka tuotantokustannukset on minimoitu ja tuotto maksimoitu. Siinä vaiheessa meillä ei ehkä enää edes ole varsinaisia työpaikkoja, vaan osa elää koroillaan ja loput pyykkäävät, kokkaavat, siivoavat ja tiskaavat heille ruokapalkalla.

Käytännössä tämä saattaisi näkyä ennen pitkää niin, että kaiken työn pitäisi olla ilmaista - talouskasvun ja kilpailukyvyn nimissä - ellei peräti maksullista tekijälleen.

Burning Man -festivaali

Ja johan sitä tapahtuukin. Yhdysvaltain Black Rock Cityssä järjestetään vuosittain Burning Man -festivaali, jonka HELSINGIN SANOMAT 14.9.2008 kertoi olevan

"Anarkistinen, yhteisöllisyyttä puolustava, kaupallisuutta vastustava ja äärimmäiseen itseilmaisuun keskittyvä tapahtuma. - - Burning Manin liikeidea on nerokas: ihmiset maksavat päästäkseen keskelle autiomaata karmeisiin oloihin viihdyttämään muita burnereita ja tekemään ilmaista työtä."

Äärimmäinen tapahtumassa tarkoittaa seksiä, orjakauppoja, teknobileitä, taideprojekteja, roolihahmoja, hiekkamyrskyjä, tekopeniksiä, autonromuja, huumeita jne. Kuin jonkinlainen Big Brotherin ja Pelkokertoimen yhdistelmä. Ja pääsylippu maksaa satoja dollareita tapahtumaan, jonka siis osanottajat itse suunnittelevat ja toteuttavat.

Tapahtumaa pyörittää voittoa tuottava yritys, jolla on yli 10 miljoonan dollarin vuosibudjetti ja jonka pääkonttorissa San Franciscossa on 25 työntekijää. Tapahtumia on järjestetty myös Espanjassa. HELSINGIN SANOMIEN mukaan yritys suunnittelee rakennuttavansa koulutuskeskuksen, jossa luennoitaisi yritysjohtajille yhteisön rakentamisesta ja ihmisten sitouttamisesta, mikä kuulostaa kuin manipuloinnilta ja aivopesulta.

Jo alkukesällä 2008 kirjoitin seuraavan satiirisen aforismin:

Työpaikat voisi brändätä trendikkään elämyksellisiksi extreme-kohteiksi, joista upporikkaat nykynarsistit olisivat valmiit maksamaan tuhansia saadakseen jännitystä elämäänsä. Tehostamisen nimissä.

Ikävystyttävää olla aina niin oikeassa.


Sijainti: Pop-up -viitteet, Menneen maailman strategioita.