VILSKETTÄ KURUN TORILLA 18.7.2009
(c) UJ, 23.7.2005
Kuru-juhlaviikon toripäivänä keskusta-alue on joka vuosi yhtä täynnä väkeä. Tässä vuoden 2005 markkinaväkeä.

- Uutisvinkki ja Hirvenhiihtäjät-kuva © Anita Leppälahti 27.6.2008, tiedonhaku, teksti, toimitustyö ja torikuva © UJ 2005, 2009 -
 

Kuru-juhlaviikon toripäivä on yksi keskikesien kohokohtia, jolloin keskusta-alue näyttää aivan siltä kuin lähes kaikki Kurun alueen asukkaat olisivat kerääntyneet yhteiseen ilonpitoon ja joka askeleella on varottava, että ei astuisi jonkun päälle.

(c) AL, 27.6.2008
Hirvenhiihtäjät-patsaan jalustassa on teksti "J.L. Runebergin Kurun Urhean Matin ja kotiseudun raivaajain muistolle 22.7.1956".

Torilla oli tällä kerralla myös ennätysmäärä myyntikojuja - myyjiä oli kaikkiaan 75. Tarjolla oli tuttuun tapaan kaikkea mahdollista leivonnaisista vaatteisiin ja makeisiin, ja kauppa kävi.

Kurun pelimannien tahdissa käynnistyivät aurinkoisessa kesäsäässä toritanssit, joiden lomassa paljastettiin myös vuoden Kurun Urhea Matti ja Heloposki Henna. Tittelit saivat tällä kerralla kantaakseen länsi-teiskolainen Katri Siukola ja karjulalainen Seppo Marttinen, molemmat kyläyhdistystensä aktiivisia toimijoita.

Seppo Marttinen on ollut mm. Karjulan kyläyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja, Kurun Vanhustentalosäätiön hallituksen jäsen ja mukana myös Lions Club Kurun toiminnassa. Katri Siukola on mukana Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin lastensuojeluliiton toiminnassa, maataloustuottajissa, Länsi-Teiskon Maa- ja Kotitalousseurassa, Länsi-Teiskon Visassa ja Kuru-Seurassa.

Nimet Kurun Urhea Matti ja Heloposki Henna ovat peräisin J.L. Runebergin runoelmasta Hirvenhiihtäjät, joka on ilmestynyt ensimmäisen kerran vuonna 1832. Kurun kirkkopihalla on myös kuvanveistäjä Kosti Sartin suunnittelema Hirvenhiihtäjät-patsas, jonka paljastustilaisuus pidettiin 22.7.1956.

Kuru-juhlia on vietetty jo vuodesta 1952 asti ja Hennoja ja Matteja valittu vuodesta 1974 alkaen. Näin kuntaliitoksen jälkeen juhlaviikosta muodostunee vain entistä tärkeämpi kurulaisen identiteetin ylläpitäjä.Tulosta Sulje kehys  colorscale

Sijainti: Parkkuu paikaltaan, Tiedotteita 2009