KUNTAVAAKUNAN KÄYTTÖ 1.1.2009 ALKAEN
vaakuna

- Tiedonhaku, teksti, toimitustyö, kuvat © UJ 2008 -
 

Kuntaliitoskuntien käytöstä poistuvat kuntavaakunat siirtyvät Suomen Kuntaliiton yleiskirjeen 7/80/2007, 16.2.2007 ja Suomen Kotiseutuliiton Kuntaliitosseminaarissa 22.4.2008 esittämän kannanoton mukaisesti arvokkaana heraldisena perintönä kotiseutuyhdistysten ja muiden seurojen ja järjestöjen käyttöön kotiseutuvaakunoiksi. Kurun kunnan vaakuna tulee olemaan Parkkuun seudun kyläyhdistyksen käytössä 1.1.2009 alkaen.

Kurun kunnanhallituksen päätös 8.12.2008

Khall. 161 § mukaan

"- - Kurussa ei ole aktiivista kotiseutuyhdistystä, muutamia kotiseututyötä aktiivisesti tekeviä kyläyhdistyksiä sen sijaan on. Ehdotammekin, että Kurun kunnanhallitus päättäisi myöntää Parkkuun Seudun kyläyhdistys ry:lle oikeuden ja valtuudet valvoa ja päättää Kurun kunnan vaakunan käytöstä. Mikäli oikeus myönnetään, Parkkuun Seudun kyläyhdistys ry sitoutuu noudattamaan Suomen Kotiseutuliiton ohjeita lakkautettujen kuntien vaakunoiden käytöstä. Parkkuun Seudun kyläyhdistys ry.

Kunnanhallitus päättää antaa Parkkuun Seudun kyläyhdistys ry:lle oikeuden päättää Kurun vaakunan käytöstä ehdottamallaan tavalla. Yhdistyksen mahdollisesti luopuessa oikeudestaan, voidaan se siirtää toiselle nykyisen kunnan alueella toimivalle laaja-alaiselle yhdistykselle, jos tämä sitoutuu myös noudattamaan Suomen kotiseutuliiton ohjeita.

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen."

Kurun kunnan vaakunan on suunnitellut

heraldikko Kimmo Kara ja sen valmistumispäivämäärä on 8.6.1956. Siinä on sinisessä kentässä hopeinen kumokärki. Puhuva tunnus: kuru, rotko. Suomen Heraldisen Seuran mukaan vaakunan sinisen väriarvot ovat cyani 100 %, magenta 60 %, keltainen 0 %, musta 6 % ja hopean väriarvot 6 %.

Virallisessa käytössä oleva vaakuna on kunnan, maakunnan, valtion, yhteisön tai suvun rekisteröity tunnus, jonka käytöstä säädetään kuntalaissa 17.3.1995/365, tavaramerkkilaissa 10.1.1964/7, mallioikeuslaissa 12.3.1971/221 ja yhteismerkkilaissa 5.12.1980/795. Ylöjärven vaakuna ja logo edustavat olemassaolevaa itsenäistä kuntaa, joten niiden käyttöön tarvitaan kaupunginhallituksen lupa.

Isännänviiri

Kurun kunnan luvalla on vaakunan pohjalta suunniteltu myös isännänviiri, joka oli Lions Club Kurun työn tulos ja julkistettiin toukokuussa 2003. Viirin valmistus on jo lopetettu, mutta saloissa niitä liehuu siellä täällä. Viiristä saadun tuoton Lions Club Kuru käytti hyväntekeväisyyteen.

Viiriä eivät koske viralliset pykälät ja liputussäännöt. Se saa liehua salossa yötä päivää, mutta liputuspäivinä vedetään tilalle oikea Suomen lippu. Isännänviirillä ei voi myöskään suruliputtaa.Tulosta Sulje kehys  colorscale

Sijainti: Parkkuu paikaltaan, Tiedotteita 2008