JOITAKIN TERMEJÄ

Internet

net = kalaverkko, ansa, pyydys; tuottaa voittoa, netota

International Network

Aliverkkojen muodostama kansainvälinen tietoverkko.

Perustettu Yhdysvaltain puolustusministeriön tarkoituksiin vuonna 1969, mutta varsinaiseksi syntymävuodeksi mainitaan 1983. Alussa Internetiä käyttivät pääasiassa tutkimuslaitokset, yliopistot ja valtioiden hallitukset.

Kielitoimiston suositus on ollut kirjoittaa Internet erisnimen tapaan isolla kirjaimella, koska se on juuri tämän nimenomaisen tietoverkon nimi, mutta suomen kielen lautakunnan 12.3.2007 suosituksen mukaan on sallittua kirjoittaa myös pienellä yleisnimen tapaan.

Silloin on muistettava, että yhdyssanojen alkuosana edellinen kirjoitetaan viivan kanssa ja jälkimmäinen ilman viivaa.

Internet-yhteys
internetyhteys

WWW, W3

web = kudos, seitti, verkko, verkosto

web site = verkkosivusto, WWW-sivusto

site = sijaintipaikka, tapahtumapaikka, paikka, tontti, työmaa

World Wide Web

Internetissä toimiva aliverkko, jossa toimivat mm. WWW-sivut ja sähköposti. Kehitetty Euroopan ydintutkimuskeskuksessa CERNissä, perustettu vuonna 1990 ja alkoi levitä tehokkaammin vuonna 1994.

Ei siis ole olemassa nettisivuja, mutta on kyllä Web-sivut, weppisivut, WWW-sivut, verkkosivut tai verkkojulkaisu. Ei voi sanoa surffailevansa netissä, mutta kylläkin webissä, World Wide Webissä tai verkossa.

Kotisivu

Home Page

WWW-sivuston alkusivu, näkymä joka avautuu kun protokollaosoite on kirjoitettu osoiteriville ja painettu enteriä, sivuston se osa, joka on tallennettu nimellä index.htm tai index.html.

Ei siis voi puhua monikossa kotisivuista, ellei tarkoiteta useampia sivustoja, vaan yksikössä kotisivusta, joita on vain yksi sivustoa kohti.

WWW-sivusto

Koostuu alkusivusta eli kotisivusta ja useammasta muusta sivusta. Yksi sivu on yksi tiedosto.

Netiketti

Hyvän tavan mukaisen verkkokäyttäytymisen eettiset ohjeet yhteisöille, yksityishenkilöille, käyttäjille ja ylläpitäjille. IETF:n Responsible Use of the Network (RUN) -työryhmän laatima.

Netiquette Guidelines (fi)
Netiquette Guidelines (en)

Intranet

Organisaation sisäisessä käytössä oleva tietoverkko, sisäisen tiedottamisen kanava, eristetty Internetistä palomuurilla. Intranet on yleisnimi ja kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

Ekstranet

Useampien organisaatioiden yhteisessä käytössä oleva tietoverkko, esimerkiksi jonkin yrityksen yhteistyökumppaneiden kesken. Extranet on yleisnimi ja kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

Sisällöntuotanto

Ei käytetä tätä sanaa. Sisältöä ei tuoteta, ikään kuin väkisin ja tyhjästä. Yhtäällä se jo on olemassa ja toisaalla taas väline sen julkistamiselle.

Väline ei ole vain kiva lelu, jolle pitäisi keksiä jotakin käyttöä. Välineelle ei tuoteta sisältöä, vaan sisällölle välineen edellyttämä rakenne. Ilmaisu voisi olla looginen vain, jos koodi olisi ainoa päämäärä ja sisältö vain keino sen esittämiseksi, eikä päinvastoin.

URL

Uniform Resource Locator

Internetissä käytettävä osoiterakenne, joka ei välttämättä osoita WWW-sivuun, vaan esimerkiksi FTP-palvelimeen tai *.pdf-tiedostoon.

Kauttaviivaa käytetään myös tiedostojen hakupoluissa, toisin kuin kovalevyllä, missä käytetään kenoviivaa.

Url-merkintä tarvitaan myös CSS-tyyliohjeissa kuvien hakupoluissa.

URI
URN

Uniform Resource Identifier
Uniform Resource Name

URI, URN, URL (Oulun yliopiston kirjasto)
URI, URN, URL (Wikipedia, en)

http://

HyperText Transfer Protocol

Hypertekstinsiirtoprotokolla, Webin yleinen yhteyskäytäntö. Kysymyksessä ei ole WWW-sivujen fyysinen siirto, vaan niiden näkyvyys käyttäjän laitteilla.

HTTP (Wikipedia, en)

https://

HTTP over Secure Sockets Layer

Hypertekstinsiirtoprotokollan suojatussa tilassa toimiva kryptattu versio.

HTTPS (Wikipedia, en)

protollaosoite

Sivuston absoluuttinen osoite. Esimerkiksi

http://www.phpoint.fi/ulrikaj/www/plan.htm

palvelin (domain, verkkotunnus) www.phpoint.fi + hakemisto /ulrikaj + hakemisto /www + tiedostonimi /plan.htm

Palvelinkone on tietokone, jonka välittämänä sivusto näkyy käyttäjän koneelle. Osoitteessa ei saa käyttää ääkkösiä eikä välilyöntejä.

Viestintävirasto on 1.9.2005 alkaen ottanut .fi-verkkotunnuksissa käyttöön myös merkit å, ä ja ö. Kaikki selaimet ja sähköpostiohjelmat eivät kuitenkaan vielä tunnista niitä, eikä niitä välttämättä löydy vieraskielisistä näppäimistöistä.

On yleinen käytäntö, että osoitteen alussa on nimenomaan osa www, mutta siihen ei ole muuta syytä kuin se, että siihen on totuttu.

On myös osoitteita, joista www-osa puuttuu. Jos www-osan kirjoittaa osoitteeseen, johon se ei kuulu, sivua ei voi näyttää, koska sellaista osoitetta ei ole. Osoitetta ilmoitettaessa onkin kaikissa tilanteissa sekaannuksen välttämiseksi annettava aina koko protokollaosoite.

ftp://

File Transfer Protocol

Tiedonsiirtoprotokolla mm. sivuston siirtämiseen palvelinkoneelle käyttöjärjestelmästä riippumatta, kun tiedossa on käyttäjätunnus ja salasana.

FileZilla
FTP (Wikipedia, en)
WinSCP



Sijainti: Ideasta Internetiin, WWW-sivuston
suunnittelusta ja toteutuksesta

sivun alkuun