Jousityypit

Taljajousen kuva

Taljajousi

Taljajousella ampuu seurassamme yli puolet jäsenistä. Osa jäsenistämme harrastaa taljajousella metsästystä ja saattaapa osallistua suomen jousimetsästäjien kilpailuihinkin.

Taljajousen erona tähtäinjouseen on esimerkiksi se että jänne ohjataan lapojen päissä olevien "rullien" eli camien kautta jolloin saadaan enemmän voimaa nuolen laukaisuun. Camien tehtävän on mm. "keventää" jänteen virittämiseen tarvittavaa voimaa jolloin nuoli lentää nopeammin ja korkeammalle. Taljajousella voi myös metsästää ja kalastaa.


Tähtäinjousen kuva

Tähtäinjousi

Tähtäinjousella ampuvia on lukuisa joukko ja näyttää siltä että se joukko on vielä kasvamaan päin. Eräskin ampuu vallan ilman tähtäimiä (vaistojousi).

Aloittelevan tähtäinjousiampujan välineet ovat yksinkertaiset ja halvat. Jousi koostuu rungosta ja kahdesta lavasta, jänteestä ja tähtäimestä. Jousella oppii ampumaan alle viikossa... Mutta ei vielä kovin tarkasti.

Perusasiat tulee olla kunnossa jos aikoo ampua 70 m päästä taulun keskelle. Näitä perusasioita on hyvä harjoitella vaikka seuran välineillä ja kokeneen oppaan johdolla. Esimerkiksi torstaisin ammutaan tähtäin- ja vaistojousella --- tule mukaan!


Jousiammunta

Sisäammunta talvella

Sisällä ammutaan 18m:n matkalta kolmoisspottitauluun joka on jaettu kuuteen osaan lähes tikkataulun muotoisesti. Taljajousen kympin koko on 2 cm, tähtäinjousella kympin koko on 4 cm. Kilpailussa ammutaan 60 nuolta, jonka jälkeen ammutaan pudotuskilpailut. Pudotuksissa ammutaan "mies miestä" vastaan viidentoista nuolen otteluita ja vain voittaja selviytyy jatkoon.

Ulkoammunta

Ulkona ammutaan pääasiassa Fita kierroksia tai 70 m kilpailuja, metsästysammunta on luonnossa tapahtuva kilpailu jossa yhtään elävää ei ammuta... ;)

Fita kierroksella tarkoitetaan kilpailua jossa ammutaan neljältä eri matkalta yhteensä 144 nuolta eri matkoilta. Ampumamatkat vaihtelevat luokittain, esimerkiksi yleisen luokan ampumamatkat ovat 90, 70, 50 ja 30 metriä.