HELSINGIN SANOMISSA haastateltiin 3.11.2001 Turun yliopiston professori Jorma Kalelaa ja Stakesin tutkija Matti Heikkilää otsikolla "Nousukausi synnytti uuden alaluokan":
"Heidän sosiaaliturvaansa leikattiin viime vuosikymmenellä noin sata kertaa. - - Turvallista elämää viettävät työssä käyvät naapurit vahtivat, etteivät he vain saa mitään liikaa. Jos heille esittää muutaman markan korotuksen minimitoimeentuloon, töissä olevat vastustajat huutavat koko kansan työmoraalin romuttuvan. - - Toivon lisäksi pitkäaikaistyöttömiltä puuttuu rahaa. Heidän tulonsa ovat jopa laskeneet vuoteen 1991 verrattuna. - - Köyhyys on heidän osansa likimain pysyvästi. - - Monet sanovat etteivät voi mennä työpaikkahaastatteluun, koska heillä ei ole varaa ostaa siistejä vaatteita. - - Tutkijakaksikon mielestä pitäisi kuitenkin pohtia, voisiko kansalaispalkka tai kansalaistulo olla ratkaisu köyhyyteen. Pitäisikö päivärahoja ja muuta sosiaalitukea korottaa?- - Työttömiä alettiin valvoa ja suorastaan kytätä entistä tiukemmin. - - Heikkilän mielestä köyhyyden poistaminen on ihan käsittämättömän vaikeaa. Pohjimmalla olevien turvan vähäinenkin korottaminen kohtaa kaikki taloustieteen kritiikit."
Ja 10.5.2005 HELSINGIN SANOMISSA kerrottiin suomalaisen sosiaaliturvan olevan enää eurooppalaista keskikastia [linkki tämän sivuston sivulle avautuu uuteen isoon ikkunaan]. Stakesin ylijohtaja Markku Heikkilän, tutkimuspäällikkö Mikko Kauton ja ylijohtaja Juha Teperin tutkimuksesta kerrotaan, että kymmenen vuoden aikana
"Reaaliansiot ovat kasvaneet lähes 26 prosenttia. Toimeentulotuen ostovoima on samaan aikaan vähentynyt kolme prosenttia. Kansaneläkkeen ja työttömyysturvan ostovoima on kasvanut noin kaksi prosenttia."
Sijainti: Pop-up -viitteet, Menneen maailman strategioita. |