Pirkanmaan kytoimintapäivä

- Kuvat © Johanna Henttinen & Anita Leppälahti 14.7.2007, teksti ja toimitustyö Anita Leppälahdelta saatujen tietojen pohjalta © UJ 2007 -
 

Myyjiä oli torilla ennätykselliset yli 30, myynnissä kaikkea mahdollista leivonnaisista laukkuihin ja kauppa kävi!

... ja Parkkuun Kesäjuhla 2007
– ennätysmäärä väkeä!

Parkkuun perinteistä Kesäjuhlaa ja Pirkanmaan kylätoimintapäivää vietettiin aurinkoisessa säässä lauantaina 14.7.2007 Seuratalolla, missä kävijöitä oli päivän mittaan toista tuhatta. Se on enemmän kuin koko Kurun kunnan keskustassa on asukkaita, ja aikaisempiin vuosiin verrattuna kävijämäärä oli peräti kaksinkertaistunut, kun väkeä oli saapunut juhlapaikalle sankoin joukoin ympäri Pirkanmaata!


Kuvagalleriassa
lisää kuvia ja
Kurun Sanomissa
lisää tekstiä!

Vuoden kylän tunnustuksen saanut kylä on aina seuraavan Pirkanmaan kylätoimintapäivän järjestäjä. Tänä vuonna siis oli Parkkuun seudun kyläyhdistyksen vuoro. Yhdistetty Kesäjuhla ja kylätoimintapäivä alkoi perinteisellä kesätorilla, kun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anita Leppälahti oli klo 11.00 avannut virallisesti Kesäjuhlan ja kylätoimintapäivän.

Vilskettä Kesätorilla

Myyjiä oli torilla ennätysmäärä - yli 30 - ja he olivat saapuneet eri kolkilta Pirkanmaata. Urheiluseura Parkkuun Leijonat oli valjastettu hoitamaan liikenteen ohjausta ja paikoitusta. Se olikin tarpeen, koska tori kiinnosti väkeä niin läheltä kuin kaukaakin. Tuotteita oli leivonnaisista laukkuihin, kirppistavaraa, kirjamyyntiä, keittolounasta ym. mikä kuuluu oikeaan toripäivään. Parkkuun Leijonilla oli oma letunpaisto- ja grillimakkarapiste. Päivän kysytyimpiä olivat vihannekset ja leivonnaiset, jotka loppuivatkin heti alkuunsa.

Päivä jatkui lasten mato-ongintakisalla, jonka jälleen kerran vetivät rutiinilla Anne ja Veikko Ojanen. Seuratalon pihasta lähti 23 onkijan joukko Veikko Ojasen johdolla kohti Jakaman rantaa. Puolentoista tunnin kuluttua kisojen päätyttyä Ahti oli suonut antejaan vaihtelevasti, jotkut eivät saanneet muuta kuin kokemusta, mutta kaikki lapset saivat palkinnon.

(c) JH, 14.7.2007
Kyläpäällikkö Anita Leppälahti julisti juhlat alkaneeksi, ja ...
(c) AL, 14.7.2007
... Pirkanmaan kyläasiamies Johanna Henttinen avasi iltamien kylätoimin­taosuuden.

Klo 17.00 starttasivat joukkueet Jakaman viestiin, joka käsittää neljä osuutta: pyöräily on 4,2 km, juoksu 1,2 km, soutu 1 km ja uinti 160 m. Osallistujina kilpa- ja perhesarjoissa oli tänä vuonna yhdeksän joukkuetta, joten kisassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Yksi joukkue, Team Savisalmi, joutui keskeyttämään airon rikkoontumisen vuoksi, mutta muut kilpailijat saapuivat maaliin kaikkensa antaneina ja uupuneina. Kisan päätyttyä joukkueet pääsivät nauttimaan Seurahuoneen uuden uutukaisen saunan vetreyttävistä ja makoisista löylyistä.

Iltamatunnelmia

Juhlat huipentuivat iltamiin, johon oli saapunut väkeä lähes kolmesataa. Tunnelma oli erittäin lämmin. Saliin haettiin kaikki mahdolliset tuolit, mutta silti osa yleisöstä joutui seisomaan, viimeksi tulleet jopa eteisessä. Iltamien ohjelman juontajina toimivat Roosa Riihikoski ja Emma Koivula ja vieraat toivotti tervetulleiksi kunnanjohtaja Timo Saari, joka käsitteli puheessaan mm. kylätoiminnan merkitystä kylälle.

(c) JH, 14.7.2007
Iltajuhlan juontajaparina olivat Roosa Riihikoski ja Emma Koivula.

Vuoden tauon jälkeen Karoliina Riihikoski soitti viululla sikermän tunnetuista lauluista ja Kyösti Aalto piti kesäparkuslaisen puheenvuoron. Meeri Karjalainen oli kirjoittanut näytelmän Rengin rakkaus, joka oli jatkoa viime vuoden parkkuunkieliselle näytelmälle Juhlapuhe. Parkuslaiset näyttelijät Riitta Laurila, Matti Tienari, Tapani Laurila, Liisa Helleharju ja Hannele Maijala näyttelivät mukaansa tempaavasti ja antaumuksella rengin kosiomenot.

Totiset pojat lauloivat mm. parkuslaisen Veikko Mäkisen säveltämän ja laulaman Kotikylän laulun, jolla siivitettiin tunnelmat Vuoden kylän 2007 julkistamiseen. Näin kuvailee Pirkan kylät ry iltamatunnelmia sivullaan:

"Päivä huipentui iltamiin, jonka ohjelma on vailla vertaistaan - mainio näytelmä ja erinomaiset musiikkiesitykset siivittivät juhlaväen tunnelmaan ennen loppuhuipennusta, Pirkanmaan Vuoden kylän 2007 ja kunniamaininnan saajan julkistamista. Erityiskiitokset parkuslaisille mainioista järjestelyistä päivän osalta!"

Vuoden kylä 2007

Pirkanmaan kyläasiamies Johanna Henttinen avasi kylätoimintaosuuden ja Vuoden kylän julkistaminen saattoi alkaa. Pirkan kylät ry:n puheenjohtaja Vesa Postinen käsitteli puheenvuorossaan kylätoiminnan nykytilannetta kuntaliitosten aikana. Yhteiskunta odottaa kolmennen sektorin palvelujen tarjontaa.

(c) AL, 14.7.2007
Vuoden kyläksi valitun Rämsöön kyläkerhon sihteeri Marjukka Lähdekorpi-Ojala, kyläkerhon puheeen­johtaja Mari Ollinpoika ja Lantulan edustajana Lantulan seudun kyläyhdistys ry:n varapuheenjoh­taja Tarmo Hoilijoki.

Vuoden kyläksi 2007 valittiin Rämsöö Vesilahdelta. Rämsöön valintaa perustellaan Pirkan kylät ry:n sivulla mm. seuraavasti:

"Tässä noin kahden ja puolensadan asukkaan muuttovoittoisessa ja kotikuntansa vanhimmassa kylässä vallitsee aito kylähenki. Kylä on toiminut edelläkävijänä ja tiennäyttäjänä monessa suomalaiseen kylätoimintaan kulminoituvassa asiassa. Kylässä on toteutettu 28 vuotta yhtäjaksoisesti aktiivisesti ja tuloksellisesti jatkunutta kylätoimintaa. Kylä on ennakkoluuloton ja myös valtakunnallisesti ja kansainvälisesti mainetta niittänyt tutkimuksen ja toiminnan paikka ja kohde. Kylä on muun muassa yksi ensimmäisistä suomalaisista kylistä, jolle on laadittu oma kyläsuunnitelma. Etenkin muuntautumiskykyisyys, joustavuus ja aikaansa seuraava ovat muutamia tätä kyläyhteisöä kuvaavia termejä."

Kunniamaininnan sai Lantulan kylä Vammalasta, mitä perustellaan mm. seuraavasti:

"Kylä tiedottaa aktiivisesti toiminnastaan ja on tätä kautta tuonut tunnettavuutta ja kunniaa koko kotikunnalleen. Maisemallisesti kaunista kylää on tuotu esiin muun muassa luontopolun ja laavun rakentamisen voimin ja tämä tuo myös yöpyjiä kylälle sekä asiakkaita kylän matkailuyrityksille. Kesäkahvila palvelee kyläläisiä ja kesäasukkaita toimien myös kyläläisten työllistäjänä. Lisäksi kylä toimii aktiivisena tapahtumajärjestäjänä ja oman kylän väen näytelmät ovat tulleet tutuksi jo monelle osallistujalle. Kylässä on vieraillut myös useita kansainvälisiä ryhmiä keräämässä esimerkkiä kylätoiminnan mahdollisuuksista."

(c) AL, 14.7.2007
Arvonnan suoritti Liisa Mäkinen. Taustalla Matti Tienari katsoo tarkasti, että kaikki sujuu oikein.
(c) JH, 14.7.2007
Juhlatalon pihalla kersantti Karoliinan soppatykki höyryää.

Lopuksi laitettin jalalla koreasti Kurun Pelimannien tahdissa, jonka solistina oli komeaääninen Tapio Mäkinen ja järjestettiin tikanheittokisa Seuratalon pihalla.

Parasta aikaa -näyttely

Kesäjuhlan ja kylätoimintapäivän yhteyteen ajoitettu näyttely keräsi viikon aikana kävijöitä yli 1000 henkeä. Näyttelyssä oli mielenkiintoista katsottavaa koko perheelle. Erilaiset polkupyörät eri aikakausilta kiinnostivat ja yksi ihastuksen kohde oli näyttelyn helmi, länsi-teiskolaisen Kustaa Kulmalan tekemä pyörä 1920-luvulta. Euroopan mestarin vuodelta 1955, Parkkuusta syntyisin olevan Eino Mäkisen, 400 palkinnon palkintokokoelma herätti ihastusta. Myös koululaisten taideteokset herättivät sangen paljon huomiota, useampi kommentti oli, että täällä on tulevia taiteilijoita.

Parkkuun tiistai-iltojen käsityöpiiri esitteli ahkerien käsiensä töitä. Huoneellinen mitä upeimpia käsitöitä ihastutti etenkin naisväkeä, mutta kyllä miehetkin osasivat antaa arvoa ahkerille ja taitaville naisille. Kurun yleisurheilun mestari Urho Riihikoski esitteli omia palkintojaan ja juuri painosta tullutta kirjaansa Parkkuu muistoissani. Lisäksi Urheiluseura Parkkuun Leijonat esitteli näyttelyssä salibandypalkintojaan.

Katso näyttelykuvia Tiedotteista 2007 otsikolla Parasta aikaa -näyttely 8. - 15.7.2007 ja Parkkuun koulun sivulta.

Näyttelyn yhteydessä myytiin tauluarpoja Parkkuun koululaisten hyväksi. Arvonnassa oli kolme koulun entisen opettajan, Hellin Mantereen, maalaamaa taulua. Arvonta suoritettiin 15.7. klo 18.00 Liisa Mäkisen ollessa onnettarena ja virallisena valvojana toimi herastuomari Tapio Mäkinen. Ensimmäisen voiton sai Hannu Ruuska, toisen Terttu Vilpola ja kolmannen Alisa Salminen. Onnea voittajille!

 

colorscale

 

Summary
die Zusammenfassung
Kokkuvõte