Venla

(c) UJ. Ei saa kopioida. Jos joku on kiinnostunut sivun toiminnasta, ohjeet siihen löytyvät linkistä Sivuston tiedot -sivulta kohdasta Koodit ja käyttöoikeudet. Kuva pysähtyy kun hiiren kursori on kuvan päällä.

Yksi kuvista on otettu heti 25.7.2011 klo 17.24 ja loput tasan kolme kuukautta myöhemmin. Edistystä on jo tapahtunut. Ja päiväunipaikka vaihtelee tiuhaan tahtiin.

"Kissat tietävät parhaat loikoilupaikat. Ne tietävät missä on lämmintä. Ne tietävät myös missä on ihanan vilpoista" (Colin Eisler, Kissa tietää, 1988)
 
 

Venla

Tähän mennessä kissoja on ollut mustavalkoinen, valkomusta, musta ja harmaa, joten nyt oli viirullisen vuoro. Venla on syntynyt ehkä kesä-, heinäkuun tienoilla vuonna 2008. Tarkempi syntymäaika on mysteeri, mutta oletetaan sellaiseksi vaikkapa 1.7.2008, vaikka onkin kissan syntymäajaksi vähän outo vuodenaika.

Venla oli jäädä Orivedellä omilleen kun hänen oli havaittu olleen jo pitkällä pieniin päin. Aprillipäivänä 1.4.2011 Venla pääsikin Tampereelle Kissojen suojelu - Kisun ensikotiin ja pyöräytti jo 4.4.2011 melkoisen katraan: kokonaista kuusi jälkeläistä, joista viisi selviytyi elämässä eteenpäin.

Uuteen kotiin Venla muutti sunnuntaina 24.7.2011 klo 12.30 kovin pikkuruisena noin 2½-kiloisena - kolmannen päivän kesken jääneen punnitusyrityksen epämääräisenä tuloksena olisi saattanut painaa jopa 3 kg. Kantokopasta päästyään piiloutui melkein saman tien sängyn alle aprikoimaan mitä oikein oli tapahtunut. Kaksi tuntia sitä ankaraa pohdintaa kesti kunnes ilmaantui näkyville, tarkisti ja merkkasi keittiön ja ruokapaikan ja tuli viereen siliteltäväksi.

(c) UJ, 28.7.2011
(c) UJ, 28.7.2011
Kesäterassi avattiin 28.7.2011 klo 9.00 tienoilla.

Toisena päivänä

Siitä se kotiutuminen sitten alkoi, kellahti jo selälleenkin luottamuksen osoituksena ja kömpi viereen nukkumaan heti ensimmäisenä yönä, mutta - aamulla nakotti taas piilossa sängyn alla. Toisena päivänä Venla löysi hetekan, mistä tutkaili ympäristöä huolella aina kattoa myöten ihmetellen, missä oikein oli, mutta siirtyi vaivihkaa melkein koko loppupäiväksi sen alle. Näkyvilläoloajastaan Venla viettikin suuren osan mieluummin kirjoituspöydän vieressä toisella tuolilla, vaikka siinä onkin epämukavammat oltavat, ja samalla alkoivat jo leluhiiretkin kiinnostaa.

Kolmantena päivänä meno oli jo selvästi vilkastunut: Venla pisti eteisen maton rullalle, asettui aamukahvin aikaan sanomalehden päälle, pysyi suurimman osan ajasta näkyvillä, nukkui makuuhuoneen sängyssä, kirjoituspöydän vieressä tuolilla, keittiön pöydällä tai keskellä lattiaa, mutta pilopaikoissakin vielä poikettiin.

Menu à la Carte

Venla söi kahtena ensimmäisenä päivänä tyhjäksi kaksi kupillista nappuloita, mutta matkaevääksi saatu Whiskasin kala-ateria jäi koskemattomaksi. Toisen päivän iltana nappulakuppia ei täytetty ollenkaan, vaan tarjolla oli Sheban perinteinen lohiateria. Seuraavana aamuna näytti siltä kuin sillekään ei olisi tapahtunut mitään. Eikä seuraavanakaan aamuna Sheba Luxuries -kanafileelle eikä vielä senkään jälkeen Sheban perinteiselle liha-aterialle.

Savukinkkukoepala näytti aluksi sopivan ainakin leluksi, siitä oli nakerreltukin pieni pala ja loppu oli kadonnut aamuun mennessä. Eihän mirriä voinut nälässäkään pitää ja niin täyttyi toinen kuppi taas nappuloista, jotka menivät kuin kuumille kiville.

(c) UJ, 28.7.2011
Parvekkeen paras piilopaikka.
(c) UJ, 25.5.2012
Ei enää Pötkylä vaan Pampula. Kuva otettu 25.5.2012.

Mutta ihme ja kumma: vasta torstai-iltana tekikin yllättäen kauppansa Whiskasin 100 g kana-maksa -pussukka, jonka Venla söi melkein yhdellä istumalla! Niitä lisää. Perjantaina maistoi jo kerran huonolla tuloksella kokeiltua Whiskasin liha-ateriaakin.

Lopultakin parvekkeelle!

Neljä päivää oli hikoiltu helteessä suljettujen ovien takana tuulettimen pyöriessä tauotta. Kun Venla alkoi tuntea olonsa turvalliseksi sisätiloissa, eikä enää piileskellyt sänkyjen alla, oli torstaina 28.7. lopultakin aika avata parvekkeen ovi.

Venla tarkasti tilat ja asettui oven pieleen sisäpuolelle porttivahdiksi, mutta poikkesi sen jälkeen vähän väliä tutkimassa oliko jotakin jäänyt huomaamatta ja löysi pian parhaat loikoilupaikat pöydällä, baden-badenissa tai paljaan betonin päällä ja parhaan piilopaikan pyöreän pöydän alla.

Venlan nimi

Venlan nimen päättäminen oli hiukan vaivalloista, kun vaihtoehtoja oli monta: Venla, Viivi, Lilli, Wilhelmiina, Miina, Helmi ja Hilma. Jos suunniteltu lihotuskuuri tuottaisi tulosta, olisivat Viivi ja Lilli olleet liian pieniä nimiä pulskalle kissalle. Jos taas ei, ja Wilhelmiinakin lyhenisi Miinaksi, se olisi viitannut ison talon tuhtiin emäntään. Helmin taas pitäisi olla valkoinen ja Hilma olisi kuulostanut liikaa Vilmalta.

Niinpä jäljelle jäi lopulta Männistön muorin Venlan mukaan 1700-luvun alun Wendela, joka 100 vuotta myöhemmin oli muuttunut ensin Wendlaksi ja Wenlaksi ja vuodesta 1908 alkaen Venlaksi. Nimen lähteeksi on arveltu länsislaavilaisia vendejä, jota nimitystä germaanit käyttivät heistä 600-luvulta alkaen.

Venlan vatsa kasvaa!

1.8.2011 - 39 cm
9.8.2011 - 42 cm
22.8.2011 - 45 cm
1.12.2011 - 46 cm

Punnitusta yritettiin uudestaan 26.10.2011 ja epämääräisenä tuloksena oli suunnilleen 4 kg, mutta vieläkään ei saanut tarkempaa lukemaa, kun jo tuli kiire pois.

Vasta 1.12.2011 punnitus lopulta onnistui tuloksella 4,2 kg, 9.3.2012 mennessä lukema oli taas hiukan kasvanut, kun vaaka näytti jo 4.5 kg.

Lempinimeksi ei sitten enää sovikaan ET, kun naama on jo sen verran pyöristynyt. Ei myöskään enää Pötkylä vaan Pampula.

Kissakalenterissa Venlan nimipäivä on lokakuun 20. päivänä ja ihmisten kalenterissa kesäkuun 2. päivänä. Muita lempinimiä ei vielä ole ehtinyt syntyä kuin Vilman perintönä Nupukka, ja Venla on jo alkanut vähitellen kääntyä Venluksi ja Venlukaksi, mutta niitä tulee kyllä lisää!

Edellisen jälkeen uusia lempinimiä on ilmaantunut Pötkylä, Naukusti, Nupsukainen, 1nurin2oikein, ET, Venkula, Pampula, Raitamaija ja Karvakorva.

Kissanpäivät

Nimipäiväänsä viettävät tänään . Rapsutuksia!

Kissojen nimipäivät
Koirien nimipäivät
 


sivun alkuun