Sivuston tiedot

Sivusto on tehty 20 tunnin WWW-sivuston suunnittelu ja toteutus -aikuiskoulutuskurssin oppimateriaaliksi syyskuussa 2004 vuonna 1999 kirjoitettujen fysikaalisen väriopin ja asettelun perussääntöjen lyhyiden Word-versioiden, asiakasohjeiden ja oman kokemuksen pohjalta. Linkkilistaa on alettu koota itseopiskelun tueksi ja lisämateriaaliksi talvella 2004 - 2005. Sivut ovat huomattavasti laajentuneet julkistamisen jälkeen saadun palautteen ja käytettyjen hakusanojen tuloksena ja aihepiirien osalta.

Tällä sivulla tekstin alku on säilytetty pienin muutoksin melko ennallaan, mutta kaksi muuta pääotsikkoa on lisätty myöhemmin. Linkkejä tarkistetaan säännöllisesti ja muita sivuja päivitetään tarvittaessa.

Sivustoa saa käyttää vapaasti yksityiseen itseopiskeluun tai opetuskäyttöön vain online tai tulosteina, siteerata ja referoida lähde mainiten ja linkittää omilta sivuiltaan.

Sivustoa tai sen osia ei saa tallentaa omalle koneelle, ei kopioida kuvia ja tekstejä toisiin yhteyksiin, ei linkittää oman sivustonsa sisään eikä liittää sen yhteyteen mainoksia, eli linkin targetin on oltava _blank tai _top. Mahdollisista poikkeustapauksista on aina neuvoteltava tekijän kanssa. Ks. Muutama sana tekijänoikeuksista ja Netiketti.

© Ulrika Juselius (1999) 2004.

 

Sisältö ja tavoitteet

Tavoitteena on valmistaa kurssin aikana kurssipaikalla ja osittain kotona oma WWW-sivusto, laajuudeltaan alkusivu ja 1 - 2 muuta sivua kuvineen, teksteineen ja linkkeineen.

Painopiste on nimenomaan ulkoasun suunnittelussa niin, että opiskelija saisi perustiedot sivuston suunnittelusta ja toteutuksesta ja valmiudet ongelmanratkaisuun ja itseopiskelun jatkamiseen. Sivusto toteutetaan kirjoittamalla HTML-koodi Notepadilla, EditPad Litella tai muulla teksturilla ilman editoria ja samalla tutustutaan myös CSS-tyyliohjeiden käyttöön ja tekoon Internet Explorer -selaimen vaatimusten mukaan.

Miksi kirjoittamalla

kun editorejakin on olemassa? Ei tarvitse hankkia kallista ohjelmaa, koska se on mahdollista ilmankin. Sitä paitsi työstä tulee silloin varmemmin yksilöllistä, kun siellä eivät näy vahingossakaan minkään ohjelman tunnistettavissa olevat elementit ja oletusarvot. Editorit - erityisesti tekstinkäsittelyohjelmat - myös tuottavat tyypillisesti paljon turhaa koodia ja tekijätietoja, joilla ei ole mitään toiminnallista merkitystä. Joka sivulla samat tiedot aina uudestaan vain kasvattavat turhaan tiedostojen kokoa.

Ensimmäiset editorit 1990-luvun puolivälissä näyttivätkin vain koodin, vaikka toimivat valikkojen kautta. Kun tottuu tuottamaan koodin kirjoittamalla, voi lopulta vain kummastella, mihin editoria on koskaan kaivannutkaan. Nämäkin sivut on alun perin tehty ilman editoria Notepadilla ja jatkettu myöhemmin EditPab Litella. Sitä paitsi: jos verkossa liikkuessaan näkee mielenkiintoisen sivun ja haluaisi tietää miten se on tehty, pystyy sivun koodista päättelemään sen ja oppii siten helposti uusia menettelytapoja. Myös verkossa löytyvät koodiohjeet annetaan kirjoitetun koodin eikä editorin näkökulmasta.

Lähtökohtana

tulisi olla kaikki materiaali valmiina - tekstit ja kuvat - jotta työ pääsisi sujuvasti vauhtiin. Tekstin korvikkeeksi sopii alkuvaiheessa myös Lorem Ipsum. HTML-tuntemus on suotavaa, ja mielellään se, että opiskelija olisi jo hiukan kokeillut WWW-sivujen tekemistä. Opiskelijalla voi myös olla jo tekeillä tai peräti verkossa sellainen, jonka ulkoasun hän haluaisi uusia, mutta materiaali sopii myös aloittelijoille.

Opetusmetodina on yksilöllinen ohjaus aina tarpeen mukaan. Ohjaaja on paikalla opastamassa ja vastaamassa kysymyksiin ja opiskelu on itseohjautuvaa, itsenäistä työskentelyä. Samalla käsitellään kunkin opiskelijan tarvitsemassa laajuudessa mm. skannausta, kuvankäsittelyä, typografiaa, fontteja, värioppia ja kielenhuoltoa.

Lähestymistapa

on totutusta poikkeava - yleensä sivunteko-oppaat tuntuvat pysähtyvän pelkän koodin ja kurssit editorin käytön tasolle, mutta tässä lähtökohtana on visuaalis-psykologis-semioottinen suunnittelun näkökulma, sivuston luettavuus, silmäiltävyys ja käytettävyys.

pikavalikko
Lähdekoodin näkee hiiren oikealla näppäimellä avautuvan pikavalikon kautta.

Sivuilla on myös jonkin verran kirjavuutta ja siksi myös kovin monia erilaisia tyyliohjeita, joita ei normaalitilanteessa olisi sinne sijoitettu, mutta ovat tässä mukana esimerkin vuoksi ja koska eri selaimille samat arvot merkitsevät eri asioita.

Oppimateriaalina

toimii tämä sivusto koodeineen ja linkkeineen. Koodista voi etsiä haluamansa kohdan valitsemallaan hakusanalla painamalla Ctrl + F. Olen pyrkinyt vastaamaan kysymyksiin, joihin itse halusin vastauksia oman opetteluni alkuvaiheessa.

Nämä sivut saattavat sisältää jotakin, joka jo on tuttua tai tuntuu tarpeettomalta tai teoreettiselta, mutta teoriahan syntyy käytännöstä ja edelleen päinvastoin. Sitä paitsi esimerkiksi värien ja typografian teoriat ovat olleet samat maailman sivu, yksilölliset maut ja mieltymykset vain vaihtuvat. Sivuilla saattaa myös löytyä samoja asioita useammassakin yhteydessä, mutta sieltä saattaa myös puuttua jotakin, jonka joku kokee hyvinkin tärkeäksi. Kurssin keston ajan lisäyksiä ja muutoksia voi tehdä tarpeen mukaan, ja näin opiskelijat voivat samalla itse osallistua myös oppimateriaalin muotoutumiseen.

Tietoiskuna

sivusto sopii myös sivuja teettävälle asiakkaalle, jonka on hyvä tietää mikä voi olla mahdollista, mitä voi olla odotettavissa ja mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon.

'Face Lifts'

Sivusto on tehty syksyllä 2004 Internet Explorer 5.0 - 6.0:lle ja julkistettu 18.2.2005, jolloin sivumäärä tulosteina oli 49 ja lisäksi 7 pop-up -ikkunaa.

Alkuperäinen RGB-idea sai väistyä, kun uusittu ulkoasu - tavoitteena graafisempi ilme - julkistettiin 14.10.2005. Samalla myös sisältöä tarkistettiin, jolloin sen sivumäärä nousi tulosteina 64:ään. Lisäksi olivat uuden 'tyylittömän' suunnittelusivun 17 sivua ja 10 pop-up -ikkunaa.

Sivuille Ideasta Internetiin, Väri on valoa ja tälle sivulle on 17.11.2005 lisätty valintaikkuna-, infoikkuna- ja valikkoesimerkkejä ja 18.7.2006 Väri on valoa -sivulle tekstiä ja taulukot sähkömagneettisesta säteilystä ja värisyvyydestä.

Päivitysten 4.10.2006, 30.12.2006 ja 1.10.2008 yhteydessä on siellä täällä tehty pieniä hienosäätöjä: lisätty, muutettu, poistettu, siirretty tai täydennetty sanoja, lauseita, kappaleita ja tekstilaatikoita. Oikean solun kello on lisätty 11.5.2007. Jos kellolla on joskus tilapäisiä yhteysongelmia, se näkyy sivujen avautumisen hitautena ja virheilmoituksena tilarivillä. Kello ei kuitenkaan yleensä ole kateissa kovin pitkiä aikoja kerrallaan.

Sivusto toimi yhä edelleen kehyksissä, koska sivuja oli vähän ja kaikki pääsivut mahtuivat navigointinappeihin.

1.10.2008 Operan ja Gecko-selainten CSS

Operaa ja Gecko-selaimia varten on osoitteenmuutoksen 1.10.2008 yhteydessä tehty omat tyyliohjetiedostot, joissa silmiinpistävimmät kauneusvirheet on korjattu, joten niilläkin selaimilla sivusto toimii nyt paremmin. Koska alkuvaiheessa on tärkeätä oppia perustoiminnot yleisimmin käytetylle yhdelle selaimelle, joka vieläkin on Internet Explorer, ei tämä ominaisuus ole ollut kovin tarpeellinen.

Operalla suurin osa tyyleistä toimi suunnilleen Internet Explorerin tapaan, mutta Operaa varten joutui tekemään myös muutamia omia tyylejä ja omat luettelomerkkikuvat.

15.6.2009 yhteen kehykseen

Keväällä 2009 sivusto on muutettu yhdessä kehyksessä toimivaksi ja julkistettu 15.6.2009. Sininen väri on pop-uppien Sivun alkuun -nappeja lukuun ottamatta jätetty kokonaan pois ja korvattu alkusivun G-kuvion vihreällä ja violetilla, menuna on ilmainen Tigra-menu ja leipätekstin fontiksi on Arialin tilalle vaihdettu Verdana.

Sivujen pääotsikot olivat jonkin aikaa mietintämyssyssä ja koekatselussa, kunnes lopulta päädyin vaihteeksi ja ainakin toistaiseksi kokeilemaan aivan tavallista Impactia tekstinä, mutta hiukan harvennettuna.

Kaikki koodit ja tekstit on tarkistettu, tehty hienosäätöjä ja pieniä päivityksiä, täydennyksiä ja/tai poistoja joka sivulla, joitakin uusia tyylejä yksittäisille esimerkkitilanteille asettelun hallinnan helpottamiseksi muilla selaimilla ja lisätty neljä kuvaa Ideasta Internetiin ja Väri on valoa -sivuille. Myös yksi Väri on valoa -sivulla vasta havaittu lapsus on oikaistu ja muutama epäselvyys selkeytetty, mutta mitään suurempia lisäyksiä ei juuri nyt ole tehty.

Sivumäärä tulosteina on kuitenkin kasvanut sitten viime laskennan, ja lisäksi yhden sivun asettelu yli kaksinkertaisti niiden määrän, joten niitä olisi nyt Internet Explorerin kautta tulostettuna pop-up -ikkunoineen 159 kpl. Jos tulostaisi vain tekstialueen, niitä olisi 121 kpl.

3.2.2010 mennessä

Edellisen jälkeen on CSS-sivulle mm. vaihdettu yksi kuva ja lisätty kaksi, päivitetty Typografia-sivulla mm. Fonttien valinta eli turvalliset fontit ajan tasalle ja muitakin tekstejä, tehty pieniä hienosäätöjä, esimerkkien muutoksia, lisäyksiä ja täydennyksiä siellä täällä joka sivulla ja tarkistettu linkit.

Sekä isoja html-sivuja että pop-uppeja sivustossa on 10 kpl eli yhteensä 20 kpl, lisäksi ovat CSS-sivun iframe-esimerkin kaksi pientä sivua, joista toinen tyhjä, *.pdf-tiedosto Kyrillinen merkistö näppäimistöllä ja Excel-tiedosto sivujen määrästä tulosteina.

Testaaminen ja testiselaimet

Näiden sivujen muotoilut toimivat tarkoitetulla tavalla oikein vain Internet Explorerilla ja muilla Trident-pohjaisilla selaimilla ja toiseksi parhaiten Operalla. Mm. pop-uppien Sivun alkuun -napit eivät toimi Operalla. Transparenssit toimivat jo kaikilla testiselaimilla, paitsi että Työvaiheet-sivun transparenssi näyttää aiheuttavan sen, että taustakuva ei IE:llä ja Maxthonilla tahdo liikkua mukana, mutta kylläkin muilla selaimilla. Googlen Chromella sivusto toimii ehdottomasti kaikkein huonoimmin.

Päivitys 15.6.2009 yhteen kehykseen aiheutti ongelman CSS-sivun pyöristettyjen kulmien kahdelle esimerkille, jotka toimivat huonosti tällä sivustolla IE:llä ja Maxthonilla. Syynä saattaa olla yhteensopivuusongelma tämän sivuston tavanomaista useampien JavaScriptien ja tyyliohjeiden kanssa juuri Trident-pohjaisilla selaimilla, koska pop-up -ikkunassa ne toimivat hyvin molemmilla. IE:n ja Maxthonin näkökulmasta ainakin näiden esimerkkien pyöristetyt kulmat siis olisi sijoitettava mahdollisimman yksinkertaisille sivuille.

Testiselaimet

Testiselaimina ovat olleet Internet Explorer 7.0.5730.13 ja 8.0.6001.18702, Firefox 2.0.0.20 ja 3.6, Netscape 9.0.0.6, Flock 1.0.9, Chrome 1.0.154.48 ja 4.0.249.78, SeaMonkey 1.1.14 ja 1.1.17, Safari 4.0 Beta ja 4.0.4.531.21.10, Opera 9.64 ja 10.51 ja Maxthon 2.5.11.

Netscape on vuonna 1994 julkaistu ensimmäinen graafinen selain, jonka sovelluskehitys ja tuki lopetettiin keväällä 2008. Silloin Netscape ilmoitti seuraajakseen Flockin ja suositteli myös Firefoxia. Myös Flock-selaimen tuki päättyi 26.4.2011 ja Flock Team suositteli tilalle Chromea tai Firefoxia. Joillakin Netscape ja Flock saattavat kuitenkin vielä olla käytössä, minkä vuoksi nekin ovat yhä edelleen testiselainten joukossa.

Safarilla €-merkki näkyy oikein vasta versiosta 5.0 alkaen.

Maxthon on asennettu ja testattu vasta 18.3.2010 ja Avant 11.6.2010. Niillä on sama layout engine kuin Internet Explorerilla, joten ne näyttävät myös vierityspalkkien värit ja siirtymäefektit, mutta avaavat pop-up -ikkunat ja ulkoiset linkit oletusarvoisesti uuteen välilehteen.

Näiden sivujen tekemisen ja päivityksen jälkeen julkaistiin Internet Explorer 8 Beta 1, jolla tämä versioille 5.5 - 7.0 tehty sivusto ei aluksi näkynyt oikein, mutta selaimella voi myös emuloida versiota 7. Beta 2 toimi jo paremmin ja lopullinen versio 8.0.6001.18702 aivan normaalisti.

30.8. 2011 julkaistiin Opera 11.51, jonka JavaScript-yhteensopivuus on aikaisempia versioita selvästi heikompi. Se ei näytä enää ainakaan Sothinkin JavaScript-menun alavalikoita ollenkaan, tulkitsee koko menun olevan taulukossa ja hakee siihen tyylit sivun tyyliohjeesta, ja virhekonsoli ilmoittaa virheeksi merkintöjä, joita sivuilla ei edes ole. Ainakin alun perin testattu versio 9.64 ja myös 10.10 toimivat oikein. Muutos on saattanut tulla jo versiosta 10.50 alkaen, jolloin Opera Software ASA otti käyttöön uuden JavaScript engine Carakanin. Tämä sivusto kuitenkin toimii uusimmallakin Operalla yhä edelleen kaikilta osiltaan entiseen tapaan, vaikka virhekonsoli tulkitseekin kaikki transparenssit virheiksi.

3.4. 2012 on asennettu Lunascape 6.6.0, jossa on valittavissa Trident-, Gecko- ja WebKit -enginet, joka ainakin IE:nä toimii yhtä hyvin kuin IE ja johon on saatavissa runsaasti skinejä.

Käynnit näillä sivuilla

laskurilukema
Viimeinen laskuriluke­ma 15.6.2009.

Käynnit näillä sivuilla ovat lisääntyneet tasaista tahtia tilastolaskurin lisäämisestä 10.3.2005 lähtien. Koska laskurin sisältäviä sivuja on kaikilla sivustoilla jo noin 130 kpl ja lisääkin ehkä tulossa, olen 30.11.2007 jälkeen lakannut päivittämästä kävijätilastosivua. Useiden laskuripulmien takia luvutkaan eivät enää ole täsmällisiä, mutta kuitenkin hyvin vakiintuneesti suuntaa antavia. Kävijälaskuri jäi näkyviin, mutta koska se rekisteröi vain uniikkikävijät, olivat sen luvut todellisia käyntimääriä pienempiä.

Päivityksen 15.6.2009 yhteydessä kävijälaskuri oli kuitenkin jätettävä pois, koska kaikki kävijät eivät välttämättä enää käy alkusivulla, eikä luku tulisi olemaan likimainkaan todellinen. Tilastolaskurit ovat yhä edelleen käytössä, mutta eivät näy käyttäjille.

Lumonetti- ja dnainternet-osoitteet jäivät lopultakin pois käytöstä, uusi osoite on ollut http://www.phpoint.fi/ulrikaj/www/ 1.10.2008 alkaen, joten suuri osa alla olevilla sivuilla olevista linkeistä on lakannut toimimasta, ellei niitä ole päivitetty. Jotkin alla olevista linkeistä - pääasiassa opiskelijoiden lopputöitä koskevat - ovat jo kadonneet kokonaan.

Sivuston käyttäjinä ovat yksityishenkilöiden ohella monien ammattikorkeakoulujen, yliopistojen ja muiden oppilaitosten opiskelijat.

  1. Makupalat on linkittänyt sivuilleen WWW-oppaan
  2. Coloradon yliopiston Semiotics-linkkisivulla, Corollary Links: Semiotics, on linkki sivuston linkkisivulle
  3. Lenkkimakkara-keskustelufoorumin Kotisivujen tekoa koskevan keskustelun Palstapolliisin suosikkilistassa 28.02.2005 on linkki sivustoon
  4. Oulun seudun ammattikorkeakoulun opiskelijan, Moonika Kortesalmen, lopputyössä Graafinen suunnittelu Series 60 -alustalle, on Typografia-sivu mainittu yhdeksi lähteeksi, viittaus 4.4.2005
  5. Hämeen ammattikorkeakoulun Wetterhoffin opiskelijan Hanna Salon sisustusneuvonnan erikoistusmisopintojen väri- ja muoto-oppia koskevan väriesseen Keltainen lähdeluettelossa on linkki Väri on valoa -sivulle, viittaus 5.4.2005
  6. Katja Harjajärven, Tampereen ammattiopisto, doc-tiedostossa 13.9.2005 Värien käytöstä on kaksi linkkiä otsikoilla Värien merkityksestä ja Väriopin perusteita
  7. kalassa.net-keskustelusivustolla on linkki sivustoon vastauksessa aiheeseen Vieheen punainen väri ja Cajun line, lisännyt käyttäjä Kaivo 1.10.2005
  8. Tampereen ammattikorkeakoulun Liiketalouden koulutusohjelman opiskelija Niina Uskin tutkintotyöraportin, Visuaalisesta linjasta graafinen ohjeisto Instackel Oy:lle, lähdeluettelossa on linkki sivustoon, viittaus 18.10.2005
  9. Maritta Inkisen, Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta, oppimateriaalisivuston 19.10.2005 sivulla Typografian historia on linkki sivustoon
  10. Kulttuurinavigaattorin weblogissa 30.10.2005 on tekstilinkki sanassa antiikva artikkelissa Fraktuuran tarina
  11. Maritta Karnola-Saikkosen sivuston linkkisivulla on linkki Typografia-sivulle otsikolla Ohjeita kirjoittajille, päivitetty 27.12.2005
  12. Nectanicon oppimateriaalilinkkisivulla Opiskelu on linkki sivustoon otsikolla HTML
  13. Pedanetin sivulla Tieto- ja viestintätekniikka on linkki sivustoon otsikolla Kotisivun suunnittelusta
  14. Pedanetin sivulla Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulun 2006-2007 Valokuvapaja on linkki sivustoon kuvankäsittelylinkkien joukossa
  15. Virtuaaliammattikorkeakoulun opetusmateriaalisivuilla Verkkokirjoittaminen on linkki harjoitustyössä Tehtävä 2: Linkkien käytön analyysi
  16. sivuston Väri on valoa -sivulle on linkki saksankielisen Name65 - Der Suchort um Namen und Namensgleichheiten abzustimmen -sivuston INFORMATION Vaeri -sivulla otsikolla Väri on valoa, fysikaalisen väriopin perusteita, viimeisin päivitys 21.1.2006
  17. Helsingin kaupunginkirjaston Kysy mitä vain -sivulla on linkki sivustoon vastauksena kysymykseen versaalista, kysytty 31.1.2006
  18. vuodatus.netin verkkokauppablogissa on linkki sivustoon nimellä Ohjeita websuunnitteluun, päiväys 10.4.2006
  19. linkki on myös SurffiNetin linkkisivuilla, lisätty 14.7.2006
  20. Hannu Raineston omilla sivuilla ja venesuunnittelusivulla on linkit sivustoon
  21. laurattaren blogin linkkisivulla on kaksi linkkiä otsikon Kotisivuntekovinkkejä alla nimillä CSS-tyyliopas ja HTML-tyyliopas
  22. sivuston Kotisivunteon perusteet linkkisivulla Sivuston suunnittelu on linkki sivustoon
  23. Netvouz-kirjanmerkkisivuston sivulla RSS-feed on linkki otsikolla WWW-sivuston suunnittelusta ja toteutuksesta, oppimateriaali, lisännyt käyttäjä napero 30.10.2006
  24. tekijänoikeusasioita käsittelevän WWWjulkaisu -sivuston alkusivulla otsikolla Koulusihteerin haaste on sitaatti ja linkki sivustoon
  25. Riihimäen lukion opettaja Heini Evelin laatiman opintomodulin AT 2 WWW-sivujen laatiminen linkkilistassa on linkki sivustoon, lisätty 15.2.2007, päivitetty viimeksi 2.2.2009
  26. Jyväskylän ammattiopiston Kauppaoppilaitoksen intranetissä on linkki sivustoon, lisätty 5/2007
  27. blinklist.com-linkkisivustolla linkki löytyy otsikolla WWW-sivuston suunnittelusta ja toteutuksesta, oppimateriaali, lisännyt käyttäjä sirpam 9.5.2007
  28. Webbioppaan linkkisivulla on linkki sivustoon uudella osoitteella
  29. Linkkivinkit-sivuston linkkisivulla title-tekstillä Opettajien kokoama linkkikirjasto - iloa oppimiseen! on linkki sivustoon uudella osoitteella, päivitetty 8/2007
  30. Tapio Kuosman sivujen linkkisivun lopussa on linkki sivustoon uudella osoitteella
  31. Kiukkuisen Oravan Majatalon sivujen keskustelusivulla on linkki sivustoon, lisännyt käyttäjä Taustavoima 18.8.2007 klo 15.12
  32. Yksityinen kielitoimisto Teknologiakeskus Hermiasta on lisännyt Sivujen suunnittelu -linkkisivulle linkin sivustoon nimellä Ideasta Internetiin, päivitetty 26.10.2007 klo 22.28
  33. biblioteken.fi -sivuston linkkisivuilla on linkki luokissa Automatisk databehandling. Datateknik. Informationsteknik. Automation. Regler- och systemteknik, Webbpublicering, CSS, Grafisk design, HTML, Internet, Märkspråk, Design, Elektronisk publicering, Webbpublikationer, Webbsidor, indexeringsdatum 10.12.2007
  34. kirjastot.fi -sivuston linkkisivuilla on linkki luokissa Tietotekniikka. Automaatio. Säätö- ja systeemitekniikka, Verkkojulkaiseminen, CSS, Graafinen suunnittelu, HTML, Internet, Kuvauskielet, Suunnittelu, Sähköiset julkaisut, Verkkojulkaisut, WWW-sivut, luetteloitu 10.12.2007
  35. Tiedonhaun portti, Helsingin kaupunginkirjasto, suosittelee
  36. Pedanetin Kuvataide-osion sivulla Kuva ja media on linkki sivustoon otsikolla WWW- sivujen suunnittelu ja toteutus, päivitetty 23.7.2009
  37. Suntuubi.comin keskustelusivulla 14 on linkki sivustoon, lisännyt teekoo 1.2.2009 klo 11.34
  38. Suntuubi.comin keskustelusivulla 3 on linkki sivustoon, lisännyt teekoo 24.2.2009 klo 00.13
  39. Pedanetin sivulla Multimediailmaisu on linkki sivustoon, lisännyt opettaja Anniina Korhonen 2.3.2009
  40. Linkkihakemisto24.comin sivulla on linkki sivustoon, lisätty 13.1.2010
  41. Thang Van Nguyenin tradenomitutkinnon tietojenkäsittelyn koulutusohjelman Web-asiantuntijan suuntautumisvaihtoehdon opinnäytetyön "Extranet-verkkopalvelun suunnittelu ja toteutus Vixplate-yritykselle" lähdemateriaalin joukossa on kolme linkkiä Väri on valoa ja Ideasta Internetiin -sivuille, Kemi-Tornion Ammattikorkeakoulu, luettu 19.4.2010
  42. Antin Multimediatuotanto-sivuston linkkisivulla on linkki Html-sivulle, lisätty mahdollisesti 23.11.2010
  43. Arja Kiiskisen sanomalehtien mainontaa käsittelevän "Opas PK-yrittäjälle, Tehokkaampaa lehtimainontaa" sivulla 23 on linkki Typografia-sivulle, lisätty mahdollisesti 2010 tienoilla
  44. Johanna Rotkon Turun ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusohjelman opinnäytetyö "Typografia verkossa - mitä verkkoprojekteissa tulisi tietää typografiasta" sisältää linkin Typografia-sivulle, viitattu 5.3.2010
  45. Jaana Koskelan Oulun seudun ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn koulutusohjelman opinnäytetyö "Yrityksen web-sivuston uudistaminen mainonnan apuvälineeksi" sisältää linkit Typografia- ja Väri on valoa -sivuille, viitattu 25.10.2010
  46. Marjukka Halosen Jyväskylän ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusohjelman opinnäytetyö "Tapahtuman visuaalinen ilme, Case: My Way 2010 -messut" sisältää linkin Typografia-sivulle, viitattu 10.2.2011
  47. Marja Kauppisen Jyväskylän ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn koulutusohjelman opinnäytetyö "Kokonaisvaltainen asumisen arviointi, Tietojärjestelmän esittelyvideo" sisältää linkin Typografia-sivulle, viitattu 6.3.2012
  48. Melina Mäntylän Metropolia-ammattikorkeakoulun mediatekniikan koulutusohjelman graafisen tekniikan insinöörityö "Yrityksen visuaalinen ilme" sisältää linkin Väri on valoa -sivulle, viitattu 17.3.2012
  49. Mika Koskikallion Metropolia-ammattikorkeakoulun laboratorioalan koulutusohjelman analyyttinen kemian opinnäytetyö "Johdatus UV/VIS-spektrofotometrisiin mittauksiin" sisältää linkin Väri on valoa -sivulle, viitattu 23.5.2012
  50. Miika Salon Centria-ammattikorkeakoulun mediatekniikan koulutusohjelman opinnäytetyö "Visuaalisen ilmeen suunnittelu: Hyvän Arjen Avaimia -messutapahtuma" sisältää linkin Typografia-sivulle, viitattu 23.5.2012