Kesäjuhla 2008

20 valokuvaa, 19-30 kt, (c) AL 16.7.2005
Juhlatalon ovi aukeaa. Kuvia vuoden 2005 Kesäjuhlan tunnelmista näppäili kyläyhdistyksen silloinen puheenjohtaja Anita Leppälahti 16.7.2005.
Seuratalo
European Heritage Day 2008

- Historiikki ja kuvat © Anita Leppälahti 2005, 2008, muut tekstit ja toimitustyö Anita Leppälahdelta saatujen tietojen pohjalta © UJ 2008 -
 

Kylätoimintaa 30 vuotta

Suomessa kylätoiminnan isänä voidaan pitää professori Lauri Hautamäkeä. Hänen ansiostaan kyläläiset kautta Suomen saivat potkua lähteä kehittämään kyliään. Kurussakin kylätoiminta sai alkunsa vuonna 1978 silloisen kunnanjohtaja Jaakko Hakalan aloitteesta ja samana vuonna kokoontuivat Parkkuun kyläläiset opettaja Uolevi Ylä-Nojosen kutsusta koululle kylätoiminnan käynnistämiseksi.

Kylätoimikuntana kyläläiset pohtivat mitä tarpeita meillä on ja mitä yhdessä talkoillen voimme tehdä oman hyvinvointimme eteen. Talkoisiin ovat vuosien mittaan osallistuneet lähes kaikki kyläläiset omien mieltymystensä mukaan, ja myös koulumme opettajat ovat ottaneet kiitettävästi kehittämistyön omakseen. Parkkuun seudun kyläyhdistys ry:ksi Parkkuun kylätoimikunta rekisteröitiin vuonna 1997.

(c) AL, 12.7.2008
Torille tullaan tapaamaan vanhoja tuttuja vuosienkin takaa.

Alusta asti kylätoiminnan ideana on ollut kehittää omaa kylää kulloisenkin tarpeen mukaan. Yksi tärkeimmistä kohteista on ollut kyläkoulun säilyttäminen ja myös asukashankinta on ollut aina hyvin tärkeä osa-alue. Kylän kehittäminen on kokonaisvaltaista, jatkuvaa toimintaa. Parasta siinä on yhteisöllisyys, kaikille halukkaille löytyy tekemistä, pienestä ihmisen lapsesta aikuisiin.

(c) AL, 12.7.2008
Seija Tienarin myyntipöydällä oli mm. käsitöitä, kukkia ja perunoita, Marjatta Tervasella nukkeja, nuken vaatteita ja muita käsitöitä.

Kylän toimintaan liittyy 30 vuoden taipaleelta paljon hyviä muistoja. Tonttitarjonta ja asukashankinta ovat olleet ajankohtaisia koko ajan, kylään on muuttanut uusia asukkaita ja myös paluumuuttajia, koululla on järjestetty lukuisia näyttelyjä, iltamaperinne ja Jakaman viesti ovat jatkuneet. Kesätori on Kesäjuhlan yhteydessä jokavuotinen tapahtuma ja tievalaistus, uimaranta ja venelaituri on saatu aikaan talkootyönä. Koululle on oppilaiden käyttöön hankittu mm. piano, täytettyjä eläimiä, saumuri, videokamera ja tietokone, joka oli ensimmäinen tietokone sivukylillä. EU-rahoitteisia projekteja ovat olleet työllistämisprojekti, Kyläsuunnitelma, Jakaman reitin kunnostus, Kylä kyllä -hanke ja sen myötä maankäyttösuunnitelma. Yhteistyötä on tehty myös Eläköön Kuru -hankkeen kanssa.

(c) AL, 12.7.2008
Anni Tienarin leipomat rievät, kakut ja piirakat menivät kuin kuumille kiville.
(c) AL, 12.7.2008
Iltajuhlan avasi uusi puheenjohtaja Kyösti Aalto.
(c) AL, 12.7.2008
Vauvaparkuslaisten lahjakellon on työstänyt kivitaiteilija Jarmo Liesivesi.
(c) AL, 12.7.2008
Totiset pojat vasemmalta: Ahti Nieminen, Esko Rimppi, Martti Hannula, Lasse Harju ja Tapio Mäkinen, haitarissa Reijo Nieminen ja bassossa Kyösti Aalto.
(c) AL, 12.7.2008
Kylpylämatkalla mukana Matti Tienari, Riitta Laurila ja Hannele Maijala.
(c) AL, 12.7.2008
Jälleen kerran Seuratalon sali täyttyi ääriään myöten keskikesän juhlijoista.

On myös juhlan aika kaiken työn keskellä. Joka vuosi on järjestetty perinteinen Kesäjuhla. Kun 15 vuotta sitten juhlimme kylätoimintamme ensimmäistä 15 vuotta kyläläiset esittivät koulumme entisen opettajan, kirjailija Uolevi Ylä-Nojosen kirjoittaman näytelmän Kylän sampo. Siinä jo manalle menneet kolme isäntää katseli taivaasta Parkkuun silloista nykymenoa. Näin sen kiteyttää tänä päivänä Suomen kylätoiminta ry:n kehittämisjohtaja Tuomas Perheentupa Kylätoiminnan ja Leader-ryhmien valtakunnallisen ohjelman 2008-2013, Vastuuta ottava paikallisyhteisö, motossa sivulla 2:

"Paikkaan liittyvä indentiteetti on vahva tunnekysymys, joka koskee syvimpiä arvojamme, vapautta ja itsenäisyyttä. Paikkaan samaistutaan, siitä ollaan ylpeitä ja sen puolesta ollaan valmiita toimimaan."

Kesäjuhla on aina ollut yksi merkittävä osoitus parkkuulaisen kylätoiminnan pitkäjännitteisyydestä, jota on tänä vuonna jatkunut jo kunnioitettavat 30 vuotta.    
 

Lauantaina 12. päivänä heinäkuuta AD 2008 klo 11.00 koitti taas jokakesäisen Parkkuun Kesäjuhlan H-hetki Seuratalon tuntumassa. Juhlavieraat ja toripöydät säilyivät kuivina, kun sade- ja ukkospilvet kiersivät huomaavaisesti kylän kaukaa, kunnes vasta iltamien aikaan alkoi taas hiukan pisaroida.

Päivä alkoi totuttuun tapaan Kesätorilla ja haastejalkapallo-ottelulla vapaa-ajan parkkuulaiset vastaan vakituiset asukkaat. Tasainen peli päättyi tulokseen 2 - 1 vakituisten asukkaiden hyväksi.

Jälleen kerran Parkkuun perinteinen Kesätori kiinnosti suurta joukkoa. Tarjolla oli leivonnaisia, käsitöitä, vihanneksia, kirpputoritavaraa ym. ja kyläyhdistyksen munkkikahvilassa riitti asiakkaita aamusta iltaan. Seija Tienari oli tuonut myytäväksi mm. käsitöitään, itse kasvattamiaan kukkia ja perunoita, Marjatta Tervasella oli myyntipöydällään nukkeja, nuken vaatteita ja muita käsitöitä, ja Anni Tienarikin oli tyytyväinen torikauppias: Annin leipomat rievät, kakut ja piirakat menivät kuin kuumille kiville.

Jakaman viestin kilpasarjaan osallistui kolme joukkuetta ja perhejoukkueeseen yksi. Kilpasarjan voitti Parkkuun Leijonat ajalla 30,05, ja perhesarjavoiton siis vei kotiin suvereenisti joukkue Hurrit ja Narrit ajalla 32,21 ja sai täten ensimmäisen kiinnityksen kiertopalkintoon. Aikaisemmat kiinnitykset ovat saaneet Team Savisalmi vuosina 2004 ja 2006 ja Simolat vuonna 2007.

Perinteisessä MM-ämpärinheitossa nuorten sarjan voiton vei Eetu Sarvijärvi, naisten sarjan Johanna Oksala ja miesten sarjan Mika Kallio. Jakaman rannalla tapahtunut mato-ongintakisa keräsi jälleen suuren joukon lapsia koettelemaan onneaan. Jotkut saivat enemmän, jotkut vähemmän, mutta kaikille lapsille annettiin palkinto.

Iltamatunnelmia

Kesäjuhliin kuuluvat erottamattomasti iltamat ohjelmineen ja jälleen kerran Seuratalon sali täyttyi ääriään myöten keskikesän juhlijoista.

Kahden välivuoden jälkeen oli taas syntynyt uusia vauvaparkuslaisia muistettavaksi lahjoittamalla heidän vanhemmilleen muistoksi Parkkuun peruskalliosta - Parkkuun punainen = Kuru red - tehty pieni kello, jonka kivitaiteilija Jarmo Liesivesi on työstänyt varmalla ammattitaidolla. Kelloja on ojennettu vuodesta 2004 lähtien vuoden aikana syntyneille uusille vauvaparkuslaisille. Tänä vuonna kellon saivat Vilma Vähä-Peltomäki ja Simana Pöysti vanhempineen.

Simana-vauva on saanut nimensä 1700-1800 -lukujen vaihteessa eläneen mekrijärveläisen runonlaulaja Simana Sissosen mukaan. Simana oli varakas mies, joka omisti talon Mekrijärvellä ja toisen Hattupäässä. Olisikohan nimi enne -?

Suuren suosion saanut kurulaisista laulajista koostuva Totiset pojat ihastutti taas kerran lauluillaan juhlakansaa. Heidän ihailijapostinsakin on kuin suuren maailman megatähdillä: postilaatikkoja pitää suurentaa ja sähköpostit tukkeutuvat.

(c) AL, 12.7.2008
Kesäparkuslaisen puheen piti tänä vuonna tuomiorovasti Olli Hallikainen, mylläri kolmannessa polvessa. Kyösti Aalto ojensi kiitoskukkaset juhlapuheen pitäjälle.
(c) AL, 12.7.2008
Nuorten vuoro esiintyä. Tatubanu Pöysti soitti pianolla Yö-yhtyeen Satukirjan sankarin ja Ari Koivusen Top of the World.

Iltamien ehdoton suosikki on aina ollut näytelmä. Tänä vuonna Parkkuun näytelmäharrastajat esittivät 1800-1900 -lukujen vaihteesta peräisin olevan tuntemattoman saksalaisen kirjoittajan näytelmän Kylpylämatka, jonka suomennos oli sovitettu Parkkuun olosuhteisiin ja jonka oli ohjannut Marjatta Riihikoski.

Rooleissa olivat kauppaneuvos Kleetus Holopaisena Matti Tienari, hänen vaimonaan Anna Riitta Laurila, heidän tyttärenään Maria Ruuska, Paavo-maisterina Marko Taipale ja palvelija Liisana - hienommin Lisette - Hannele Maijala. Anna-vaimolta meni jälleen hermot kun ei saanut tahtoaan läpi, kauppaneuvos oli neuvoton ja kutsui hätiin palvelija Lisetten. Näytelmässä tuli hyvin esille kuinka nainen pyörittää miestänsä saadakseen tahtonsa läpi. Ne hermot, ne hermot ...

Rakennusperintöpäivät

Päivän aikana oli tutustumista varten esillä myös Suomen Kotiseutuliiton kustantama kirja Yhdessä rakennetut, joka on osa Euroopan rakennusperintöpäivien 12. - 14.9.2008 aineistoa. Silloin Suomen teemana ovat suomalaiset seuratalot, arkkitehtuuriltaan helposti tunnistettava kansanrakennustyyppi, joka edustaa elävää paikallishistoriaa, kansalaistoimintaa ja rakennusperintöä.

Museoviraston esittämän toivomuksen mukaan "Kaikilla seurantaloilla toivotaan järjestettävän tapahtumia rakennusperintöpäivien aikana. Opastetut kierrokset, näyttelyt, seminaarit, työnäytökset ja talkoot sopivat päivien viettoon".

Nälissään ei juhlavieraiden tarvinnut kokonaista päivää olla. Kyläyhdistyksen herkullisten munkkikahvien lisäksi tarjolla oli Parkkuun Leijonien järjestämää grillimakkaraa, Tuulikki Ojakosken lettuja ja uutuutena koululaisten organisoima jäätelönmyyntipiste. Lopuksi päästiin vielä tanssin pyörteisiin Kurun Pelimannien tahdissa, solistina aina yhtä komeaääninen Tapio Mäkinen. Ohjelman päätteeksi heitettiin tikkaa, ja puistoshakillekin oli riittänyt pelaajia pitkin päivää.

Kiitokset kaikille juhlaan osallistuneille, suurelle joukolle talkooväkeä ja yhteistyökumppaneille!

colorscale

 

Summary
die Zusammenfassung
Kokkuvõte