Minna Wirzenius- Karjalainen

Hevostaidetta      ja      Hevoshierontaa


     
Tmi Onnellinen Hevonen
 

 
Minna Wirzenius-Karjalainen
p. 040-576 3606
   
minna.w.karjalainen(a)gmail.com
   
Poikeluksentie 1449
34330 Poikelus (Ylöjärvi)

Jokaista työtätekevää hevosta on hyvä hieroa, mutta ainakin silloin kun huomaa lihasten tuntuvan käteen kireiltä (nahka on tiukasti lihaksessa kiinni) ja/tai huomaa jotain poikkeavaa hevosen käyttäytymisessä; esim. toinen laukka tuntuu vaikeammalta, hevonen ei rentoudu ratsastettaessa, liikkeet tuntuvat jäykiltä tai vain töihin lähtö epämiellyttävältä.

Jotkut hevoset jännittyvät lihaksistoltaan huonon rakenneominaisuuden takia ja niitä on hierottava säännöllisesti, jolloin ne saadaan pysymään mahdollisimman hyvässä kunnossa ja liikkuminen on miellyttävää. 

Hieroja kyllä koettaa tehdä itsensä tarpeettomaksi, saamalla rentoutuneiden ja kivuttomien lihasten avulla hevosen käyttämään itseään oikein ja näin pysymään terveenä. Tällainen hevonen reagoi annettuihin apuihin myös oikein ja herkemmin, kun kireät ja kipeät lihakset eivät häiritse tuntoaistia ja vaikeuta liikkeen suorittamista.

Shiatsuhoidolla voidaan antaa myös ensiapua mm. ähkytapauksissa ja kaviokuumeessa

 

akvarellikynä siniselle paperille

           

Suurin syy hevosten lihasongelmiin on kuitenkin yleensä ihminen joka käyttää epäsopivia varusteita tai on itse jännittynyt ja/tai vino tai käyttää liian voimakkaita apuja ratsastaessaan tai ajaessaan hevosta. Ratsastuksessa ihmisen vaikutus on tietenkin suurempi, koska käsien lisäksi hevoseen vaikuttaa myös koko muu vartalo. 

Ratsastajat liian harvoin treenaavat omaa kehoaan ratsastamista ja hevosen kanssa työskentelemistä varten ja kun hevosen ja ratsastajan tulisi olla kuin yksi, usein ratsastaja häiritsee väärällä ja jännittyneellä asennollaan toisen osapuolen liikkumista sekä antaa vääriä viestejä huolimattomalla ja hallitsemattomalla kehon kielellään. Kun ratsastaja löytää oikean asennon ja saa vartalonsa pehmeästi seuraamaan hevosen liikkeitä, siitä seuraa, että hän saa hevosen seuraamaan omia liikkeitään, jolloin ratsastuksesta tulee kuin kaunista tanssia. 

Niinpä on hyvä pitää mielessä että kaikki, mikä hevosen kanssa työskennellessä näyttää rumalta, on hevosesta epämiellyttävää.

 

Varsinkin opetuskäytössä olevien hevosten lihasten vointia on tärkeätä seurata ja hieroa niitä tarvittaessa säännöllisesti. Opetushevosethan joutuvat lähes päivittäin kantamaan taakkaa, mikä vaikeuttaa niiden liikkumista ja häiritsee niiden omaa tasapainoa, jolloin lihakset jännittyvät ja kipeytyvät samoin kuin meillä ihmisillä kantaessamme epämääräisiä taakkoja tai vain painavaa reppua. Kun opetushevoset lihashuollon avulla saadaan pysymään kunnossa, on niillä helpompi oppia myös ratsastamaan herkästi ja oikein, koska ne liikkuvat pehmeämmin ja reagoivat ratsastajan apuihin herkemmin.

Kuolaimet suussa aiheuttavat myös paljon ongelmia lihaksistoon, koska ne toimivat aiheuttamalla kipua tai epämiellyttävän tunteen suuhun ja antavat sitä kautta ristiriitaisia viestejä hevoselle ja aiheuttavat siten refleksien sekasortoa hevosessa. Näihin hevonen reagoi jännittämällä itseään.

 

Hieronnalla voidaan myös lisätä hevosen luottamusta ihmiseen.

Monen pahoja kokeneen hevosen kohdalla on niiden hyvä huomata, että ihminen voi aiheuttaa myös hyvän olon tunteen pelon ja kivun sijaan. Usein vielä pelon aiheuttama jännitys lihaksissa on jäänyt vaikuttamaan koko hevosen olemukseen ja liikkumiseen.

 

 Hevonen nauttii hieronnasta, vaikkei varsinaisesti olisikaan sen tarpeessa. Hieronnan aikana erittyy endorfiini nimistä hyvän olon hormonia, mikä saa hevosen näyttämään ja tuntumaan rauhoitetulta ja uneliaalta joskus jo hieronnan aikanakin. Hieronta lisää myös hevosen oman kehon ja sen ulottuvuuksien tuntemusta varsinkin, kun hieronnan yhteydessä tehdään myös venytyksiä ja mobilisaatiota.

Shiatsuhoidolla voidaan antaa myös ensiapua joihinkin sairauksiin esim. ähkytapauksissa ja kaviokuumeessa

 

Säännöllisellä hieronnalla voidaan myös ennaltaehkäistä rasitusvammoja. Tuttu hieroja huomaa yllättävät muutokset ajoissa, sillä hevonenhan ei saaliseläimenä heti paljasta liikkumisellaan olevansa heikommassa kunnossa kuin normaalisti, vaan se koettaa peittää vaivansa käyttämällä muita kehonosia enemmän kuin kipeätä, mikä sitten tuntuu lisääntyneenä lihaskuormituksena eri paikassa. Joskus jo pelkkä hieronta estää pahemman vamman syntymisen ja ainakin osataan muutoksia löydettäessä ottaa ajoissa yhteys eläinlääkäriin.

 

JÄTÄ KYSYMÄTTÄ, MITÄ HEVONEN VOI ANTAA SINULLE, KYSY: MITÄ SINÄ VOIT ANTAA HEVOSELLE!

 

JOKAINEN HEVONEN ON OLLUT VALMIS LUOTTAMAAN, ANTAMAAN ANTEEKSI JA LÖYTÄMÄÄN IHMISESTÄ ITSELLEEN HYVÄN JA TURVALLISEN YSTÄVÄN