TV 1:n teksti-TV -uutisissa kerrottiin yöllä 13.10.2003 tutkimuksesta, jonka mukaan työttömyysturvan heikennyksillä ei ole havaittu olevan minkäänlaisia vaikutuksia pitkäaikaistyöttömien työllistymisen edistämiseen. Köyhyys kyllä lisääntyy, mutta työttömyys ei laske. Kaikki rahankäyttöä edellyttävät toiminnot vain karsiutuvat, ja niihinhän kuuluu mm. työnhaku. HELSINGIN SANOMISSA 15.10.2003 tutkimuksesta (Kangas, 2003) kerrottiin Turun yliopiston sosiaalipolitiikan laitoksen projektipäällikkö Heikki Ervastin mukaan mm. seuraavaa:

"- - Taloudelliset kannustimet eivät hänen analyysinsä perusteella ohjaa työhalukkuutta, vaan sitä selittävät enemmän koulutus, ikä ja häpeän kokeminen. Rahan puute taas lisää työttömyyden kokemista häpeälliseksi. Siksi raha tai sen puute ei ole ainoa kannustin työhön. Työttömyysturvan pienentämisen on väitetty vähentävän työttömyyttä, mutta näyttöä siitä ei ole esitetty, Ervasti korostaa. Hän päättelee, ettei turvan vähentäminen nostaisi työmotivaatiota, koska se on jo suuri. Sen sijaan se koettaisiin nöyryyttämisenä, eikä työttömyys vähenisi."

Kysymyksessä oli yhteenveto tutkimuksesta, joka oli tekeillä jo vuonna 2000. Silloin siihen ei vielä reagoinut kukaan, mutta nyt HELSINGIN SANOMIEN kolumnisti kehotti 21.10.2003 kaikkia etsimään näkymättömiä lannistinloukkuja:

"Onkin aika purkaa lannistimia. Se on haastavampaa kuin kannustaminen, sillä vaikka lannistimia on ympärillämme paljon, ne ovat näkymättömiä. Suorastaan henkimaailman juttuja. Niiden merkitys on kuitenkin vielä suurempi, koska lannistin latistaa kannustimen."

Niinpä niitä onkin tulossa aina vaan lisää. Vuoden 2005 työmarkkinatuen 'uudistus' on taas kerran työttömyydestä työttömiä itseään syyttäen vetämässä jalkoja alta ja sitten käsketään kävellä. Verkkouutisissa 25.4.2005 hauskasti otsikolla "Hallitusta kiittäkäämme" SDPn kansanedustaja Matti Saarinen ylisti hallituksen tavoitteita mm. vähävaraisimpien aseman parantamiseksi:

"- - Pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tukemiseksi hallitus uudistaa työmarkkinatuen. Uskomme, että uudistus auttaa yhä useampia palaamaan työelämään. - -"

Tukemiseksi? Mihin työelämään? Uudistus? Ja auttaa? Taas uudella karenssimahdollisuudella uhkaillen? Vaikka juuri toisin on todistettu? Ja uskomme? Siis luulemme ja haaveilemme? Niinpä.

Ira Malmberg-Heimosen väitöskirja 2005

Verkkouutisissa 22.6.2005 kerrottiin Ira Malmberg-Heimosen väitöksestä Helsingin yliopistossa työvoimapoliittisten toimenpiteiden vaikuttavuudesta, Public Welfare Support and Private Responses - Studies of European Labour Market Policies in Transition, ja tuloksena oli aivan luonnollisesti mm. että

"- - esimerkiksi kursseille pakottaminen ja taloudelliset kannusteet auttavat vähän aikaa työttöminä olleita löytämään töitä, mutta pitkäaikaistyöttömien työllistymistä ne saattavat jopa jarruttaa. - -"

Tästä syntyikin looginen kysymys onko työllistyminen sellaisessa tapauksessa oletettu itsestään selvästi tämän pakottamisen 'ansioksi' ottamatta huomioon todistettavasti helpompaa työllistymistä työttömyyden varhaisessa vaiheessa, ja ne olisi vain sijoitettu samaan kuvioon?

Tähän Malmberg-Heimonen vastasikin sähköpostissaan 4.7.2005 tarkastelleensa nimenomaan kriittisesti pakottamisen työllistymisvaikutuksia ja havainneensa että sillä itse asiassa on negatiivisia seurauksia. Hänen mukaansa tulos johtuukin ilman muuta lyhemmän ajan työttömänä olleiden kaiken kaikkiaan paremmasta tilanteesta, mikä oli myös väitöskirjan keskeinen tulos.

Niinpä: heitä ei oltu ehditty vielä 'aktivoida' -    Ei lyödä heihin työttömän leimaa, työvoimahallinnon monologista kategorisointia edustavaa passivoiden aktivoidun sinettiä.

[Sivustonsisäiset linkit avautuvat uuteen isoon ikkunaan.]


Sijainti: Pop-up -viitteet, Menneen maailman strategioita.